Érdekességek Jó gyakorlatok Módszertan

Nyersanyag rendszerezés

Sokszor vagyunk abban a szerencsés helyzetben, amikor megbízóinktól kapunk egy dokumentumot, vagy egy prezentációt, egy előadást, amelyből fel kell építenünk egy tananyagot. Előfordult már viszont az is, amikor kaptunk egy halom nyersanyagot, és abból kellett logikusan felépítenünk egy tananyagot. Utóbbiban nehézség, hogy nem feltétlenül érezzük elsőre, hogy hogyan praktikus az anyagokat összehangolni, tagolni, kiemelni a lényeget. Nézzük most meg, milyen lépéseket célszerű megtenni a tananyagfejlesztésig a nyersanyagok rendszerezését illetően.

1. Soroljuk fel a tananyag témát

Először vessük papírra/képernyőre az összes témát, amelyet érinteni szeretnénk. Szedjük fejezetekre a többoldalas dokumentumokat, anélkül, hogy sorrendbe tennénk őket. A cél az, hogy egyben lássuk a tananyag részeit.

2. Tegyük sorrendbe a témákat

Második lépésben rendezzük át a felírt témákat. Vonjuk össze, amelyek összetartoznak, határozzuk meg a fő fejezeteket, a hozzájuk tartozó alpontokkal. Gondoljuk át, melyek a hangsúlyos részek, mely részeket kell esetleg csak érintőlegesen bemutatni. Ezzel a lépéssel fog megszületni egy első verziós tartalomjegyzék.

3. Határozzuk meg, hol fontos az interaktivitás

Miután megvan a tananyag váza, áttérhetünk a hangsúlyos részekre. Ha szerencsések vagyunk, a főbb pontokat már kiemelték megbízóink, így ezekre kell most összpontosítanunk is. Hatékony lehet ez a lépés, ha csapatban történik egy brainstorming, amely során mindenki bedobja, ami hirtelen eszébe jut egy-egy témáról.

4. Elágazások, linkek felvázolása

Utolsó lépés a tananyag fejlesztése előtt annak meghatározása, milyen sorrendben fog a tanuló végighaladni a fejezeteken? Lesznek előfeltételek? Tetszőleges lesz a sorrend? Esetleg kérdések helyes megválaszolásához kötjük a továbbhaladást? Honnan hova tud elnavigálni a tanuló? Lesznek kifelé mutató linkek? Videókat, dokumentumokat milyen módon fogja elérni a tanuló? Ezek ugyan részletkérdésnek tűnhetnek, de mindenképp fontos tisztázni megbízóinkkal.

A felsorolt 4 lépés nagy segítség lehet, ha forgatókönyvet is készítünk. Reméljük tudtunk néhány új dolgot mondani és hasznotokra is fog válni!

Forrás: https://elearningacademy.io/blog/how-to-organize-your-elearning-content/

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá