Érdekességek Jó gyakorlatok Trendek

Színek szerepe az e-learningben

Sokszor írtunk már design témában (http://elearning.co.hu/tag/design/), most azonban a színekről szeretnénk megosztani néhány gondolatot.

Tananyagfejlesztés esetében, amikor design-ról beszélünk, talán az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen hangulatú, színvilágú tananyagot képzel el a megrendelő. A színpaletta kiválasztása nem is olyan könnyű, hiszen sok esetben a szigorúbb megrendelőink is képesek eltekinteni a céges design guide-tól. Ilyenkor gondoljuk végig az alábbi pontokat és máris könnyebben fogunk összeállítani egy palettát. 

1. Induljunk ki a márka, megbízó által használt színvilágból! Vegyük magunk elé a színpalettát és kezdjünk játszani a színekkel. Halványítsunk pár erősebb színt, adjunk hozzá semleges színt. Figyeljünk rá, hogy a legkarakteresebb színen ne változtassunk, ezeket fogjuk tudni használni például kiemelésre, kontúrozásra is. 

2. Gondoljunk a közönségre! Más színvilágot használjunk alsós tanárok számára, bank szektorban dolgozó vezetők, vagy frissen végzett egyetemisták számára.

3. Vegyünk alapul egy jellemző képet a megbízótól! Ha már megkaptuk a nyersanyaggal a képanyagot, válasszunk egyet és használjuk azokat a színeket. Egy jellemző munkahelyszín (építkezés), egy munkaruha, munkaeszköz nagyban meg fogja tudni határozni a színeket és még össze is fognak illeni.

4. Gonduljuk végig a színek pszichológiai hatásait. Egy élénk szín felhívja ugyan a figyelmet, de nyugatalnná is tehet. Ezzel szemben a lágyabb, kellemes és természetes színek nyugodtságot sugallhatnak.

5. Ismerjük meg a színek szimbolikáját. Bizonyos színek mást jelenthetnek a különböző kultúrákban (például a fekete), de a piros szín például egységesen tiltást jelent a zöld pedig az engedélyt, a biztonságos, helyes eljárásokat.

6. Nyugodtan látogassuk meg a hasonló cégek honlapját. A közönség a színek alapján könnyebben fog asszociálni, ezáltal kötődni a vállalathoz. Észrevehető, hogy például a gyógyszeriparban előszeretettel használják a kék árnyalatait, a élővilággal foglalkozó szervezetek pedig a természetes „föld” színeket használják, a barnát és a zöldet. 

7. Ha szabadabb kezet kapunk a színvilág kiválasztásához, vegyünk alapul egy természetet ábrázoló képet, és abból vegyünk ki színeket. Térjünk vissza az első pontra és rakjunk össze egy harmonizáló színpalettát. 

Használjunk színgenerátorokat! Íme néhány példa: Coolors, Adobe Color, Colour lovers, Colordot .

Hogy érzed, segítettünk?  

Forrás:
https://theelearningcoach.com/media/graphics/choose-elearning-color-palette/ 

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá