Érdekességek Trendek

Online tanulói közösség építése

Kicsit félve mondjuk ki, talán vége van a pandémiának és a korlátozásoknak. A vállalatok ugyan kezdenek visszaállni a vírus lőtti munkarendbe, de nagyon lassan. Több helyről halljuk, hogy annyira pozitív az alkalmankénti home office lehetőségének felajánlása, hogy sok cég meg is tartja ezt a gyakorlatot.  

Amennyiben így döntünk, számolnunk kell azzal, hogy a korábbi munkahelyi, kollégák közit kohézió gyengül. Ezen tudunk segíteni képzésszervezés keretén belül is ha törekszünk rá, hogy egy online, tanulási közösséget megpróbálunk összekovácsolni.

Nézzük, hogyan tudjuk ezt megvalósítani! 

Miért hozzunk létre online tanulói közösséget? 

Ösztönzi az együttműködést

Ha sikerül egy online közösségi teret létrehoznunk, ahol a kollégák valamilyen módon együtt tudnak működni, erősíti a köztük lévő kohéziót. Ez kihat a munkahelyi életre is, nem fogják elszigetelve érezni magukat és ezzel is ösztönözni tudjuk, hogy többször lépjenek egymással kapcsolatba. Ez főként olyanok számára lehet fontos, akik nagyrészt ottonról dolgoznak. 

Növeli a munkavállalói lojalitást

Rengeteg tanulmány született már arról, mitől lesz egy munkavállaló lojális. Ennek egyik legfontosabb alappillére a valahova való tartozás érzése. Ha a kollégáink érzik, hogy számítanak, tartoznak valahova, sokkal nagyobb eséllyel maradnak velünk.

Tanuló-tanár szerepek erősítése

Azzal, hogy ezekben az online terekben teret biztosítunkk az együttműködésen túl visszajelzésekre, kérdezési lehetőségre, meg tudjuk erősíteni oktató kollégáink szerepét is. Nem hiába lettek oktatók, biztosítsuk hát nekik azt, hogy továbbra is örömüket lelhessék az oktatásban.

És hogy hogyan viseljük gondját az online közösségeknek? Azt a következő részben bemutatjuk!

Forrás: https://elearningindustry.com/how-to-cultivate-and-manage-a-thriving-online-learning-community

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá