Jó gyakorlatok Módszertan

Ötletek a kreativitásért!

Ki ne ismerné az érzést, amikor valami újat, valami vonzó képi világot kell szoros határidőn belül megteremteni egy e-learning tananyagba. Előfordult már velünk is, hogy egy meglévő ügyfelünk egyszercsak azt kérte, rugaszkodjunk el a meglévő sablontól és hozzunk létre valami teljesen más megjelenésű tananyagot.

Ilyenkor kell segítségül hívnunk kreatív énünket, ehhez adunk pár tippet!

Először is szögezzük le, a kreativitás fejleszthető, pszichológiai kutatások is bizonyítják. Így hát ne adjuk fel a reményt és ne könyveljük el magunkat, hogy mi bizony nem vagyunk kreatívak. Dolgozzunk rajta!

Engedjük be a külvilág zaját! Kutatások bizonyítják, hogy a mérsékelt környezeti zaj segíti a munkát, az absztrakt gondolkodást. Vegyünk például egy kávézót, amelyben halk, monoton hangot hallunk. A zaj nem elég erős, hogy megzavarjon bennünket, de segít elmélyülni a munkában.

Tájékozódjunk! Szélesebb látókör és a nyitott szemmel járás rengeteg inspirációval szolgálhat. Figyeljünk környezetünkre is.

Mozogjunk! Igen tudjuk, munkavégzés nagy része irodai székben töltött időre korlátozódik, de amikor megreked a kreativitás, álljunk fel! Sétáljunk ki a folyosóra, vagy ami még jobb, a falakon kívülre vegyük az irányt.

Mozgósítsuk munkahelyi kapcsolatainkat! Ne féljünk megkérdezni másokat. Ha irodában dolgozunk, akkor könnyebb dolgunk van. Beszélgessünk a kollégákkal, kérdezzük meg, nekik milyen elképzeléseik vannak egy-egy témával kapcsolatban, milyen élményekkel gazdagodtak az elmúlt időszakban. Bátran merjük mondani, sokat fognak segíteni!

Hívjuk segítségül a kalapokat! A „Hat gondolkodó kalap” egy hazánkban nem túl ismert technika, amely egy adott problémát, kérdést 6 szemszögből vizsgál meg. Külföldi irodalma igen gazdag (https://www.debonogroup.com/services/core-programs/six-thinking-hats/), így dióhéjban csak annyit mondunk, vegyük fel a hat kalapot és rakjuk össze a kapott eredményeket!

Nektek van bevált gyakorlat, amikor inspirálódni szeretnétek?

Forrás: https://theelearningcoach.com/elearning_design/improve-creativity/

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá