Érdekességek

A készségfejlesztés kihívásai

Miért fontosak az alkalmazottak képességi szintjei?

Azok a szervezetek, akik felismerték a munkavállalók képzettségi szintjének fontosságát, prioritásként kezelik mindezt a szervezet életében, melyben a képzés és fejlesztés csapat munkája meghatározott szerepet tölt be.

Fontos kérdés, hogy hogyan határozzuk meg, elemezzük és értékeljük a készségeket, hiszen mindez olyan döntéseket alapozhat meg, mint az új emberek felvétele, belső áthelyezés, belső fejlesztés kérdésköre.

Miért fontos kérdés napjainkban a munkavállalók készsége?

A készségek iránti kereslet mozgatórugói gyorsan változnak. A világjárvány által nagymértékben felgyorsúlt digitális átalakulás szembetűnő hiányosságokat eredményezett az alkalmazottak képzettsége között, mely működési zavarokhoz, elégedetlenséghez és a nagy lemondásokhoz vezetett. Így nem kérdés, hogy munkatársainknak nagyobb szükségük van a megfelelő készségekre, mint valaha.

A szervezeteknek tudniuk kell, hogy az alkalmazottaik milyen készségekkel rendelkeznek, melyekre van szükségük, és hogyan tanítsák meg őket ezen készségek alkalmazására a munkában. Kutatások feltárták azt is, hogy minden szervezetnek szembe kell néznie a munkavállalói készségekkel kapcsolatos kihívásokkal – méretétől, iparágától vagy kultúrájától függetlenül.

De mik ezek a kihívások?

Alkalmazotti készségek és szerepek összefüggéseinek nehézsé

Nézzük példának a kommunikációt. A különböző szerepek különböző módon alkalmazzák ezt a készséget: gondoljunk az ügyfelekkel foglalkozó alkalmazottakra, vagy azokra, akik belső csapatokkal dolgoznak. Lesz átfedés, és lesznek szerepspecifikus árnyalatok.

Készségek felmérésének nehézségei

Az önértékelés és a múltbeli munkatapasztalat korlátozott látókört kínál, és a vezetők és kollégák hozzáadása (pl. 360°-os értékelések) nehézkes lehet. Szimulációkat készíthetünk annak mérésére, hogy az alkalmazottak mennyire képesek készségeiket a munkahelyi környezetben alkalmazni – bár ezeket körültekintően kell megtervezni az elfogultság elkerülése érdekében.

Képzések időigényessége

Az azonnali képzések és vezetett tanulási utak gyorsabb lehetőségeknek tekinthetőek, de a tanulók elköteleződésében nem feltétlen mutatnak sikert. Az egyéni tanulási megoldások segítenek abban, hogy a készségekkel kapcsolatos tapasztalatok által hatékonyan elsajátíthassa az alkalmazott az új tudást, ám ez hosszabb és időigényesebb folyamatot jelent.

Kétségtelen tehát, hogy meg kell értenünk a kihívásokat szervezeti szempontból, tehát hogy mit és hogyan kell a munkavállalóknak teljesíteniük a vállalati célok elérése érdekében.

Ahhoz azonban, hogy megoldjuk a munkavállalói készségekkel kapcsolatos kihívásokat látnunk kell a tanuló perspektíváját is. És mernünk kell nagyot álmodni!

Forrás: https://elearningindustry.com/is-your-ld-team-ready-to-meet-the-employee-skills-development-challenge

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá