Jó gyakorlatok Módszertan Trendek

Globális elearning létrehozása

Gyakori, hogy a nemzetközi vállalatok olyan képzéseket vezetnek be szervezetükbe, melyek a világ több területére kiterjednek. Mindez felveti a kérdést, hogy hogyan lehet olyan tanulási megoldást létrehozni a globális közönség számára, amely valóban működik?  

Cikkünkben bemutatunk pár tippet, mely segíthet hatékony elearning képzést létrehozni a globális közösségek számára.  

Számos vállalat rendelkezik irodákkal, távmunkásokkal a világ minden táján. Minden egyes alkalmazottnak szüksége van formális képzésre, hogy jól teljesítse a szerepét. A kérdés a következő: hogyan képezhetjük következetesen a világszerte szétszórt alkalmazottakat. Hiszen nyelvi és kulturális különbözőségeik kihívást jelentő feladatot állítanak az elearning szakértők felé. 

A kérdésre adott válasz összetett és sokrétű. Ezért a cikkünk egyetlen célra összpontosul: a globális elearning hatékony létrehozására. 

Célközönség tanulmányozása 

A globális szinten működő csapattagok eltérő szintű tapasztalattal, tudással és szakértelemmel rendelkeznek. Ugyanakkor valószínűleg van bennük néhány közös dolog. Tudjuk, hogy az elearning vagy vegyes tanfolyamon részt vevő tanulók készségeket szeretnének sajátítani, hogy fejlődhessennek és előrehaladhassanak karrierjükben. 

A célközönség kutatása magában foglalja a közös tulajdonságok és igények feltárását, mely lehetővé teszi az alapvető tanulási célok azonosítását. A különbségek elemzése biztosítja, hogy lokalizálható a megoldás jöjjön létre a különböző országokban. Ezt a kutatást az ügyféllel együttműködve szükséges elvégezni.  

Változatos modulok használata 

Ha elkészül az elearning megfelelő, alap verziója, akkor a következő lépés, hogy minden régióhoz vagy országhoz létrehozzuk lokalizált változatokat. Ezzel megvalósíthatjuk, hogy különböző területeken saját, házon belüli megoldások jöjjenek létre. A különféle változatok létrejötte segít, hogy időt takarítsunk meg, hiszen így nem kell elölről kezdeni egy fejlesztést más-más országoknak, hanem elegendőek csak apróbb változtatások elvégzése. 

Egy kép, ezer nyelv 

A releváns képek hatékony eszközök lehetnek tananyagunkban. Ha jól kerülnek felhasználásra, akkor javítják a megértést, és a nyelvi akadályok különféle eseteiben is megoldást nyújthatnak. Ha a képeket pedig szöveggel is kiegészítjük, akkor biztos megértést nyújtanak területtől függetlenül.  

Legyünk tisztában a kulturálisan érzékeny tartalommal 

Biztosítsuk azt, hogy minden érintett országból álljon a rendelkezésünkre egy tesztelő, aki ellenőrzi az elearning tartalmakat. Ez segít elkerülni a fordítási hibákból vagy képekből eredő kínos vagy sértő félreértéseket. 

Lefordítható LMS és elearning modulok használata 

A tanulóknak anyanyelvükön vagy legalább olyan nyelven szükséges elvégezniük a képzést, amit biztos megértés szinten ismernek. Ha a tanulók nem értik a nyelvet, az eredménytelen képzést biztosít számukra. Fontos, hogy a fordításból eredő költségekkel már az elején tisztában legyünk, hiszen ez az a folyamat, ami nélkül a fejlesztés nem tud eredményes használatra létrejönni. Figyeljünk rá, hogy olyan programokat használjunk, melyekkel könnyen és egyszerűen elvégezhetőek a fordítási feladatok. 

Forrás: https://elearningindustry.com/5-top-tips-to-create-effective-global-elearning 

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá