Eszközök Jó gyakorlatok Tippek és tévhitek

TikTok, mint oktatási eszköz

Az eLearningNews oldalán akadtunk egy izgalmas cikkre, amelyben a TikTok-ot úgy írják le, mint oktatási eszköz.

Világszerte 1 milliárd aktív felhasználója van a TikTok-nak, amelyen rövid kis videókat oszthatunk meg és nézhetjük meg más felhasználók tartalmait. A világjárvány óta ugrott meg nagyon a felhasználok száma, és mivel zömével fiatal korosztály használja, így a tanárok is kénytelenek voltak nyitni az alkalmazás felé. Vitathatatlan, hogy ezzel a lépéssel hatékonyabban érték el a pandémia alatt az iskolától eltávolodott tanulókat.

Elvárás ma már, hogy az oktatási anyagokat próbáljuk színessé, változatossá varázsolva, ezzel is növelve a hatékonyságot, az elsajátítandó anyag megtapadását. Nézzük is meg, hogyan tud ebben segíteni a TikTok.

  1. Haladjunk a korral: Nem mondunk újat azzal, ha azt állítjuk, a fiatalabb korosztály alapkelléke lett az okostelefon és a tablet. Nem csak magánéletben, hanem az oktatásban is nagyon elterjedté váltak az okosezközök, elég a reszponzív tartalmakra gondolnunk. Mivel a TikTok egy könnyen telepíthető, készen kapott népszerű alkalmazás, ezért már értjük, miért lett a tanároknak egy olyan platformja, amelyre érdemesnek vélték tartalmakat készíteni.
  2. #LearnOnTikTok: A tendenciát természetesen maga a TikTok is felfedezte, így a pandémia alatt meghirdette a #LearnOnTikTok kezdeményezést. Ezzel közel 800 hírességet, médiaszereplőt, szakértőt és oktatási intézményt vont be az oktatási tartalmak gyártásába.
  3. Study.com kutatás eredménye: Az Egyesült Államokbeli Study.com egy kutatása szerint a TikTok-t felhasználók körülbelül negyede állította, hogy tanulási céllal is használja az alkalmazást, és többségük elmondta, kapott már segítséget az itt szereplő tartalmakból házfaladat megoldására. A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 60% azért használja a TikTok-ot, mint oktatási eszközt, mert az könnyen elérhető, könnyen használható. A válaszadók fele azt is megjelölte válaszként, hogy pozitívum, hogy az alkalmazás ingyenes.

Korai ugyan ezek alapján kijelenteni, hogy a TikTok egyértelműen oktatási eszköz, de mindenképp látunk benne potenciált. Tartsuk fejben mindenképp, mert akár tantermi, akár online oktatások terén is kreatívan használható eszközről beszélünk. Nektek mi a véleményetek?

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá