Módszertan Trendek

Micro-learning

Érdekes cikkre bukkantunk a learndash.com oldalon a micro-learning témájával kapcsolatban. De mi is az a micro-learning?

building-blocks
Pontosan az, aminek hangzik – tananyag vagy ismétlés nagyon kis darabokban. Gondolj csak a szorzótáblára, amikor gyerek voltál! Képzeld el, hogy a szorzótábla megtanulása után a következő hetekben vagy hónapokban, véletlenszerű időpontokban, a nap folyamán szorzókártyákat mutatnak neked. Mennyiben segített volna megtanulni és rögzíteni a matek alapjait? Valószínűleg sokkal kevesebb stressz és szenvedés nélkül lehetséges így elsajátítani az adott anyagot, mint egyszerre az egészet. Az ,,ismétlés a tudás anyja” elv alkalmazásával sokkal mélyebben és jobban megragad a tudás.

 Mitől különleges a micro-learning?

A micro-learning önmagában nem egy átfogó tanulási struktúra, de nagyszerűen beépíthető egy tananyagba, hogy annak rögzülését segítse. Egy cégen belül, a dolgozókat szinte bármilyen témában tovább lehet még képezni. Alapvető ismereteket átadni nekik bizonyos munkafolyamatokról és területekről. Miután az újonnan tanult dolgokat elraktározta a hosszú távú memóriájuk, később sokkal könnyebben értik meg és hasznosítják majd az új dolgokat a témával kapcsolatban. A mirco-learning legnagyobb haszna, hogy azt a tudást, amit a tanuló már megszerzett, segítsen megtartani. Így nem kell újra és újra tanulni egy dolgot vagy emlékeztető kurzusokra járnia és még többet foglalkoznia az tananyaggal. Talán nem a legjobb módszer az új információk átadására, de nagyon alkalmas arra, hogy azok hosszú távon rögzüljenek.

 Hogyan lehet a micro-learninget a legjobban alkalmazni?

Új alkalmazott esetén – Minden cégre általánosan jellemző, hogy rengeteg rövidítést és szakkifejezést használ. Amíg a dolgozók ezeket mind jól ismerik, nem várhatók nagyobb félreértések. De ha egy új ember érkezik a céghez, az esetenként megnehezítheti a dolgokat.  Ha ezeket az alapvető kifejezéseket, – amik a munkája során mindenképpen ismernie kell – egy micro-learningbe tudjuk neki átadni, egy-két héten belül hihetetlen sebességgel fog tudni felzárkózni a már évek óta ott dolgozók mellé.

Felkészülni vizsgákra  – Vizsgákra egy helyben ülve magolni már rég elavult dolog. Egyáltalán nem hatásos, mert a rövidtávú memóriába kerülnek csak az új ismeretek, amik nagy része így hamar ki is esik. A micro-learning rövid időközönként, sokszor ismételve segít, hogy a tananyag megfelelően rögzüljön a hosszú távú memóriába.

A folyamat megerősítése – A tanulóknak gyakran nehéz az egész tananyagot egyszerre átlátni és átfogóan tanulni, mert rengeteg  új információt kapnak egy tanóra alatt. Ebben az esetben a micro-learning segíthet szakaszokra, átláthatóbb témákra bontani és ezek végén ismétlő kérdésekkel jobban rögzíteni a lényeges pontokat.

 

Nektek milyen tapasztalataitok vannak a micro-learninggel kapcsolatban? Osszátok meg velünk kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

2 hozzászólás

Szóljon hozzá