Eszközök Tippek és tévhitek

Mobil applikációs nyelvtanulás: Drops & Memrise

moiblers

Ismét egy magyar fejlesztésű alkalmazást mutatunk be, ami az előzőkhöz képest kicsit másképp működik. Míg például a Doulingo és a Xeropan komplex, többféle módszerekkel tanítanak, a Drops éppen ellenkezőleg. Kifejezetten a szókincs bővítésére szolgál és naponta legfeljebb 5 perc tanulást engedélyez. És ezt értsd szó szerint: amint letelt a kiszabott idő, az alkalmazás elindít egy 24 órás számlálót és csak annak lejárta után tudsz ismét szavakat tanulni. Tökéletes mintapéldája a micro-learningnek. A fejlesztők szerint ez az 5 perces, koncentrált tanulás sokkal hasznosabb, mintha órákig ott ülnél a szótárfüzet fölött. Ez az elgondolás bizonyítottan megállja a helyét. A Drops segítségével angol, francia, spanyol, német és olasz szavakat tanulhatsz. Méghozzá mindegyik nyelvből közel 500-at, amivel az általános beszélgetésekhez szükséges szókészlet 60 százalékát megszerezheted. Az app különlegessége (ha mindez eddig nem lett volna elég), hogy az összes kifejezést egyedi rajzok képében fedezheted fel, a kezelést az ujjaidra bízták, és totál játékos az egész. Betűket kell sorrendbe tenni, dönteni a helyes/igaz állítások között, vagy kiválasztani a megfelelő képet. Mindemellett pedig ingyenes az egész.

img_0087 img_0132img_0091

 

Bármennyire is szépítjük, a nyelvtanulásnak is van magolós része, ami nem mindig a legizgalmasabb folyamat. A következő applikáció is erre gyúr, viszont ezt szórakoztatóan, vicces képekkel, hangfelvételekkel és rengeteg ismétléssel teszi. A Memrise feladatai is hasonlóan épülnek fel, de egynyelvűek, így az első idegen nyelvet gyakorolhatjátok vele. Ide a felhasználók – köztük olyan neves intézmények, mint például a Cambridge – töltik fel a választható kurzusokat, amelyek legtöbbje egy már létező tankönyv online változata. A tanulással itt gamifikálták és pontokat szerezhettek, így versenyezhettek is. Akárcsak a Duolingóban (amiről korábban itt írtunk) itt is beállíthattok saját napi célokat – például 5 vagy 10 percnyi gyakorlást – hogy motiváltabbak legyetek.

A Memrise felülete minden szempontból felhasználóbarát: mutatós, kreatív, saját bevallása szerint “a képzelet erejének felhasználásával segíti elő a tanulást”. Főként USG (User Generated Content – Felhasználó által generált tartalom) alapon működik, azaz gyakorlatilag bárki hozzájárulhat a fejlesztéséhez, tartalomkészítéshez. Nyilván ennek is van prémium változata egy kis pénzért cserébe, de az ingyenes verzió is egészen jó lehetőségekkel kecsegtet. Jelenleg összesen 186 nyelv tanulási lehetőségével büszkélkedik, többek között mandarinul is meg lehet tanulni a segítségével. Egyszerre több nyelvet is felvehetsz magadnak, ami után leckék sorozatával kapod a megtanulandó szavakat. Minden egyes kifejezés ismétlésénél növekedni kezd egy kis növény, és ha az kivirágzik, akkor veheted biztosnak, hogy meg is tanultad a szót. A Memrise persze ezután még többször „nyaggatni” fog az ismétlésekkel, de biztos vagyok benne, hogy ezzel a módszerrel örökre megjegyzel minden szót.

Garden-Memrise-1024x469

Memrise-Garden-Process

Mindkét alkalmazás iPhone-ra és Android-ra egyaránt letölthető. Az alapszintű angol nyelvtudás szükséges ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk használni őket.

header

 

Ti találkoztatok már a Memrise vagy a Drops alkalmazással? Vannak tapasztalataitok velük kapcsolatban? Melyik a jobb? Válaszaitokat várjuk kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá