Eszközök Tippek és tévhitek

Busuu, SpeakingPal és ThinkInvisible

Mobile-Learning

Mobilapplikációkkal foglalkozó cikksorozatunk ezen részében most újabb 3 applikációval ismerkedhettek meg.

Busuu

Az előzőekkel ellentétben ezt az alkalmazást csak azoknak ajánljuk, akik már beszélnek valamilyen idegen nyelvet,  mert magyar nyelvű kurzusuk nincs. Ingyenes és fizetős verziója is elérhető. Az előbbi leginkább csak az alapszókincs elsajátításához elég, illetve gyakorolhatjátok vele a szövegértést és az íráskészséget is. Az applikációk világába nemrég bekapcsolódott busuu már régóta ismert a webes felületének köszönhetően. Lehetőséget nyújt arra, hogy anyanyelvű felhasználókkal gyakorold az elsajátított nyelvtudást – gyakorlatilag ez is egy nyelvtanulásra kifejlesztett közösségi média háló, amelyen egyszerre lehetsz diák és tanár. Az online közösségnek ugyanakkor 35 millió anyanyelvű felhasználója van – ez valószínűleg képes kiszolgálni igényeinket.

busuu2

A neve egy kameruni – napjainkra nagyjából elfeledett nyelv elnevezéséből származik. Ha hatékonyan akarod használni, akkor lényegesen időigényesebb, mint a Duolingo, ugyanakkor nagy valószínűséggel magasabb szintre fejlesztheted nyelvtudásodat. Természetesen ennek is van prémium változata, amely további izgalmas lehetőségekkel kápráztatja el a felhasználót.

SpeakingPal

Izgultál már egy idegen nyelven zajló tárgyalás előtt? Akadtak már össze a szavaid, amikor el akartál igazítani pár turistát? Félsz megszólalni angolul? Ha több az igen válasz a kérdésekre, mint a nem, akkor a Speaking Pal neked való. A nyelvtudás mit sem ér, ha nem mersz, vagy tudsz megszólalni rajta, vagy a kiejtésed nem megfelelő, ezért érdemes ezt a területet is célzottan fejleszteni.

Speaking_Pal                                                                          icon175x175

A Speaking Pal a legegyszerűbb, mégis a leghatásosabb módszert választja. Szembesít azzal, hogy miként ejted ki a szavakat. A különböző témakörök köré szervezett dialógusokat elsőként meghallgathatod, majd ezután bekerülsz a beszélgetésbe és neked kell bemondanod az adott mondatot. A kiejtésed helyességét egy hangfelismerő szoftver elemzi és hasonlítja össze azzal, amit az app jónak gondol. Nagyon hasznos alkalmazás, érdemes a többi kiegészítéseként ezt is kipróbálni.

(iOS, Android)

 ThinkInvisible

Végül ne felejtsük el, a szintén magyar fejlesztésű nyelvtanulási applikációt, ami a Microsoft innovációs világversenyére, az Imagine Cupra is kijutott ötletével tavaly nyáron. A PlanB Labs csapata kezdő nyelvtanulóknak nyújt segítséget játékos formában, hiszen kis képeket mutat, a nyelvtanulóknak pedig ebből kell kitalálniuk az adott szót. Ha ez mégsem megy, megnézhetik a szó részeit, vagy akár az egész szót is. A szavakat pedig nem véletlenszerűen kapják, hanem előre kiválaszthatják a kategóriát, így eldönthetik, hogy a számtalan téma közül most melyiket gyakorolják. A kategóriákat pedig annyiszor végigjátszhatják, ameddig nem tudják az összes szót tökéletesen, sőt van olyan funkció is, ami kimondja a szavakat, vagy ahol magyarról angolra kell fordítani. Rengeteg variáció van tehát, nekünk csak az a dolgunk, hogy kipróbáljuk mindet, és játékosan tanuljuk meg az új nyelveket.

302

Használtátok már ezek közül valamelyiket? Vagy ezeken kívül más applikációkat jobban szerettek? Válaszaitokat írjátok meg nekünk kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá