Trendek

Kompetenciahiány? E-learning!

skills-gap

Az alkalmazottak hiányos képzettsége egyes területeken negatív hatással lehet a vállalat működésre. A modern digitális technológia minden szempontból hatással van a globális gazdaságra, beleértve a szolgáltatásokat, gyártást és a kereskedelmet. Ez a tendencia egyre nagyobb léptéket ölt és egyre gyorsul. A vállalatok és cégek ennek függvényében próbálnak minél naprakészebbek, és felkészültek lenni. Így természetesen megnövekedett a kereslet a magasan képzett munkavállalók iránt. Gondosan megtervezett stratégiai képzésre van szükség e tekintetben, és az e-learning biztosíthatja a kényelmes és hatékony módja annak, hogy áthidalja a munkahelyi készségek hiányát. Speciális képességeket és területeket megcélozva kompatibilisek rengeteg foglalkoztatási lehetőséggel.

A hagyományos oktatási rendszerek nem képesek lépést tartani ezzel a technológiai fejlődéssel és az ehhez kapcsolódó igényekkel. Egy 2013-as kutatás szerint a 38000 munkaadó több, mint 35%-ának akadt problémája az üres álláshelyek betöltésével, mert a jelöltek nem rendelkeztek a megfelelő szintű technikai képességekkel. A megfelelő munkahelyi kompetenciák hiánya tehát egy szakadék a munkaadók elvárásai és a munkavállalók képességei között.

 

Munkahelyi kompetenciák hiánya: Az ördögi kör

Az új technológiák, programok, alkalmazások és eszközök újabb és újabb ismereteket és akár teljesen új gondolkodási metódust igényelnek, amikkel nehéz lépést tartani. Az információs technológia terjedése nagyon gyors és radikális változást hozott, és a munkaadókat komoly kihívás elé állította az alkalmazottakkal együtt. Habár a tanulás fontos része a munkavégzésnek, a munkaadóknak nem mindig van elég dolgozójuk és forrásuk, hogy hatékony tréningeket tartsanak az új belépőknek. Másrészről mindkét fél szívesebben invesztál időt, energiát és pénzt olyan képzési programba, amely segítségével olyan készségekre tehetnek szert, amely alkalmazható tudást ad és kiemelkedő karriert, megbízható, magas fizetést tesz lehetővé a jövőben is.

Habár a legújabb technológiákon alapuló iparnak az iskolai végzettséghez kellene kötnie a felvételi döntést, létezik néhány megbecsült non-kognitív képesség, amely szintén rendkívül fontos.

A munkaadók, feltalálók és közgazdászok együttműködve az oktatási intézményekkel létrehoztak egy üzleti modellt, amely segíti a dolgozók hatékonyabb tanulását. A munkahely és az oktatás digitalizálása lehetővé teszi a munkáltatók és oktatók számára, hogy együttműködjenek tréningek létrehozásában, melyek elérhetőek, alkalmasak és rugalmasak. A legnagyobb kompetenciahiánnyal küzdő területek az egészségügy, az építőipar és termelő ágazatok. Magasan képzett és középfokú végzettséggel rendelkező munkaerőből egyaránt hiány van ezeken a területeken.

 

Az e-learningben rejlő lehetőség

Sok oka van a munkahelyi kompetenciák hiányának, a főbb okok talán azok, hogy kevés beruházást valósítanak meg tréningekre és kevés helyen támogatják a munkavállalók tanulását és szakmai fejlődését. A határidők gyakran olyan szorosak, hogy nincs idő a munkához szükséges elegendő képzésre.

Bizonyos aspektusai az e-learningnek kényelmes és hatékony munkaerő-képzést képesek biztosítani. A technológiákban jártas munkaerőre való igény megnövekedésének köszönhetően az e-learning lehet a legmegfelelőbb eszköz a kompetenciahiány probléma kezelésére.

 

Megfizethetőség

A munkahelyi tréningek és e-learning kurzusok azok, amiket legtöbbször kihagy egy cég a költségvetéséből, hiszen sok esetben a munkáltatók inkább az egyéb fejlesztésekre szánják az időt, energiát és pénzt. A képzések hiánya csak előmozdítja a kompetencia hiányt. A vállalkozások használhatnak elérhető e-learning platformokat képességeik fejlesztésére és belső teljesítményük és munkájuk színvonalának javítására. A legtöbb modern e-learning  képzés rugalmas és speciális szakterületre szabható.

A munkáltatók könnyedén meg tudják jósolni a képzési költségeket, és könnyedén tudják feljebb vagy lejjebb vinni a költségeket, ha megváltoznak a képzési igények. Az Udemy például egy online tanulós platform, mely nagy választékkal rendelkezik rengeteg témában, sok kurzusuk teljesen ingyenes. Az Udemy for Business egy igényes képzési platform olyan vállalkozásoknak, akiknek szeretnének hozzáférni kiváló szakemberek által összeállított képzésekhez. Ez a program a MOOCs evolúció része, amely rengeteg előnnyel jár a vállalati tréning területén.

 

Hatékonyság és kényelem

Az e-learning segítségével a tanulók 25-60 %-kal nagyobb mennyiségű tananyagot képesek befogadni. Informálisabb és személyesebb módja a tanulásnak, a tanulók könnyen tudnak kommunikálni a társaikkal és az oktatókkal is. Hatékony eljárás a kurzus tartalmának fejlesztésére és átadására. A Learning Management Rendszer az egyik olyan általában felhő-alapú platform, amely átad, dokumentál, követ és beszámol olyan online képzéseket, melyek speciális képzéseket nyújtanak a munkavállalóknak.

Ezek a programok hatékonyan fejlesztik és adják át a tartalmat, ami nagy segítség a munkavállalóknak, akik többnyire teljes munkaidőben dolgozó családos emberek. A képzés végén értékelhetik a munkaadók, hogy vajon az alkalmazottaik szert tettek-e hasznos tudásra és képességekre vagy sem.

 

Rugalmasság

Az e-learning képzés lehet szinkron vagy aszinkron. Az önálló e-learning feldolgozása során 60 %-kal gyorsabban sajátíthatják el az ismereteket, mint egy hagyományos képzési környezetben. A tananyagok rugalmasan elérhetőek bárhonnan, ahol van internet csatlakozás, akár okostelefonon, tableten vagy asztali számítógépen is. A Skill Pill program például egy olyan tanulási eszköz, ami képes integrálni a tanulást a munkahelyen. Rengeteg feladatot ajánl rövid tréningekkel és motivációs videókkal, amik speciális tulajdonságokra és igényekre fókuszálnak.

 

Motiváció

A legtöbb alkalmazott sikeres szeretne lenni a munkájában és fontos számára a szakmai előmenetel, de a megfelelő eszközök nélkül nem tudják ezt elérni. A korábbi képzésekkel kapcsolatos negatív tapasztalatok rossz hozzáállást eredményeznek a tanulók részéről. Viszont egy jó e-learning dizájn, megfelelően felépített struktúra, hatékony stratégia és az interaktív elemei, mint a gamifikáció, a teljesítményének mérésével és mutatásával megfelelően motiválhatja őket.

A szükséges kompetenciák hiánya negatívan hat a vállalkozások termelékenységére és versenyképességére. Az e-learning képzésekkel általában jó eredményeket érnek el a kompetencia probléma megoldásában, felkészíti és magabiztossá teszi a munkavállalókat a jövő kihívásaival szemben és ennek hatására készek és képesek hatékonyan hozzájárulni az üzleti termelékenység növeléséhez.

 

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá