Módszertan

A videó helye és szerepe az e-learning tananyagban

Milyen módszertani okai lehetnek a videós betéteknek? Hol és hogyan érdemes ezeket szerepeltetni?

Ha a fejlesztők, vagy akár az ügyfél úgy dönt: szeretne videót szerepeltetni a tananyagban, akkor ennek a helyét és módját érdemes már jó előre kitalálni. Fontos, hogy már a forgatókönyv megírásakor tisztában legyünk azzal, hogy miért szerepeltetünk videót, és melyek azok az elemek, amik ebben hangzanak majd el. Fontos, hogy egységes legyen a videók tartalma, ezért tudni kell, hogy mi a cél vele:

  • példát mondunk el,
  • szemléltetünk vele,
  • gyakorlati helyzetbe ágyazzuk az elméletet,
  • felvetjük a kérdéseket, esetleg
  • többletinformációval szolgálunk általa.

Amint ezt eldöntöttük, már minden videós rész kitalálásánál ezt kell szem előtt tartani, hiszen a tanuló szempontjából is támpont, ha az egész tananyag során biztosan tudhatja, hogy a videókban mindig ugyanolyan fajta információk birtokába juthat.

A videós betétek mellett szól, hogy segít a tanulóknak a memorizálásban. Egyrészt hosszabb tananyagok esetén szerencsés, ha nem csak egy bemeneti csatornára támaszkodunk, és nem csak vizuális információkkal bombázzuk a résztvevőket, hanem auditívval is. Így érdemes a videók helyét úgy megválasztani, hogy harmonikusan váltsák egymást a videós és szöveges illetve interaktív részek, így a figyelem folyamatosan fennmarad, és míg az egyik bemeneti csatorna pihen, addig a másik dolgozik, majd váltunk.

Másrészről egy tananyag során vannak olyan információk, amik könnyebben feldolgozhatóak auditív, vagy audió-vizuális módon, mint csupán olvasva. Ilyenek például a szituációk, példák, amik egy vagy akár több szereplő által elmesélve vagy előadva sokkal könnyebben ragadnak meg a memóriába, és így ezek által egyszerűbb előhívni a hozzá tartozó elméleti tartalmat is. Ilyen lehet még a kérdésfelvetés, téma felvezetése is. Nyugodtan készítsünk ehhez is videót, hiszen egy szereplőhöz, archoz kötve a kérdéseket sokkal inkább emberinek érzik azt a tanulók, gondolván: ezt akár én is kérdezhettem volna. Amit azonban soha ne tegyünk: az ismeretanyag lényegének összefoglalását sose készítsük el csak videón. Ha szeretnénk videózni ezeket a részeket, akkor is mindenképpen írjuk is ki a lényeget pontokba szedve – akár a videóba beleszerkesztve, akár mellé téve azt vázlatpontokban. Az összefoglalás során fontos, hogy nyomatékosítsuk az információkat, így azt mindenképpen vizualizáni is kell.

 

 

A szerzőről

Müller Andrea

Tananyagfejlesztő az ARTudásmenedzsmentnél, aki több éves e-learning fejlesztői és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Szóljon hozzá