Trendek

5 tipp az eszközfüggetlen e-learning dizájn kialakításához

Cikksorozatunkban minden csütörtökön megismersz egy-egy újabb módot arra, hogy miként tudsz olyan e-learning dizájnt kialakítani, ami teljesen eszközfüggetlen, tehát ugyanolyan jól mutat okostelefonon netezve, mint laptopon, vagy tableten.

A legfontosabb: a megfelelő eszközfüggetlen dizájn

 

A legfontosabb elem a reszponzív, vagyis eszközfüggetlen tananyag fejlesztése során az, hogy legyen egy eszközfüggetlen tartalom. Ez nyilvánvalónak tűnhet, de fontos, hogy bármilyen eszközön elérhető legyen a tartalom, legyen az akár iPhone, vagy Androidos készülék, tablet, laptop vagy asztali számítógép. Az eszközfüggetlen dizájnt a színfalak mögött támogatja a HTML5 verzió… de erről majd később.

Az okostelefon, a tablet, a laptop, az asztali számítógép – mind-mind hibátlanul jeleníti meg az e-learning tartalmat … ameddig a tartalom valóban eszközfüggetlen. Az eszközfüggetlen kurzusok automatikusan felismerik a képernyő méretét, az eszköz elrendezését, és reagálnak a tartalom elrendezésére úgy, hogy az kitöltse a rendelkezésre álló felület méreteit. Ez azt jelenti, hogy neked nem kell azon gondolkodnod, hogy különféle verziókat készíts a különféle eszközökre. Ugyanakkor nem kell aggódnod azon, hogy a kurzusod – ami jól működik laptopon és asztali gépen, majd nem fog működni mobilon.

Az eszközfüggelten tananyagkészítő eszközök segítenek szabaddá tenni a lehetőségeket, hiszen nem csak olyan alkalmazottaid lesznek, akik az asztali gépen szeretnék majd elvégezni a tananyagokat. Készíthetsz a kurzusodhoz olyan eszközfüggetlen dizájnt, amiben a saját eszközeikre alakíthatják a tréninget és használhatják azt a munkaidőn kívül is a felhasználók.

Így válik biztosítottá az, hogy a tanulási élmény azonos legyen mindenhol, függetlenül attól, hogy éppen mit választanak a résztvevők tanulási eszköznek. Ez a lehetőség kifejezetten vonzó a szabadidőre és egyéni szabadságra kiéhezett munkavállalók számára, hiszen akkor tanulnak, amikor akarnak, és olyan eszközzel, amilyet maguk választanak. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy akár munka után, akár a számítógép előtt ülve éppen szünetet tartva tanuljanak. Az eszközfüggetlen dizájnnak köszönhetően a döntés a tanulás módjáról, idejéről és hogyanjáról a tanuló kezében van.

 

Forrás

A szerzőről

Müller Andrea

Tananyagfejlesztő az ARTudásmenedzsmentnél, aki több éves e-learning fejlesztői és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Szóljon hozzá