Érdekességek Eszközök

Videó szerepe az e-learninges tananyagban

Tananyagfejlesztőként újabb és újabb lehetőségeket keresünk arra, hogyan tudnánk még többféle multimédiás elemet beépíteni kurzusainkba. A különböző tartalmak, ezek váltakozása és sokszínűsége felkeltik a tanuló érdeklődését, és fenntartják figyelmét. Rendkívül hatékony eszközök a videók, amik vizuálisan adhatják át a tanult anyagot, és sokféle célra használhatjuk fel őket.

Bemutatni egy feladatot

Mivel a videók vizuális tartalmak, tökéletesek arra, hogy végig vezessük a tanulót egy-egy folyamaton vagy feladaton velük. A legtöbb esetben jóval könnyebb úgy tanulni, hogy megnézzük a gyakorlatban hogyan működik valami, mint elolvasni, és ha esetleg még soha nem láttunk olyat, akkor csak a lépéseket olvasva a képernyőn elképzelni, hogy nézhet ki a valóságban. Bemutatni valamiről a tanuló(k) szeme előtt, hogy hogyan működnek klasszikus tanítási módszer. Ebben a videóban például megnézhetjük hogyan működik egy kávégép. Kattints ide!

A következő videó bemutat egy orvosi beavatkozást úgy, hogy közben kérdezhet a tanuló. Ez olyan eszköz lehet a tananyagfejlesztő kezében, amivel lefoglalhatja a tanulót teljesen, és sokkal jobban segíti a megértést. Kattints ide!

Megosztott képernyős videó vagy szimuláció

A videók nem csak arra jók, hogy bemutassanak egy fizikai cselekvést, hanem arra is, hogy a megmutassuk weboldalak, alkalmazások, szoftverek használatát. Legközelebb, ha egy új rendszert paraméterezünk, vagy weboldalt szerkesztünk, kapcsoljuk be a képernyőfelvételt, hogy a videót később az újonnan betanulók, vagy szoftver használói tanuláshoz tudják használni. Így sokkal könnyebben megismerhetik a működését, tudni fogják hova kell majd kattintani, hogy megtalálják azt, amit keresnek. A következő videó egy jó példa olyan szoftver szimulációra, amiben a tanulók végig kattintgathatják az összes lépést a tanulási folyamat során. Kattints ide!

Engedd, hogy felfedezzenek!

Érdekes felhasználása a videóknak, amikor hagyjuk, hogy a tanuló maga fedezzen fel elemeket, környezeteket. Ez hatékony módja lehet annak, hogy a tanulók megismerjék az iroda berendezkedését, saját munkaterületüket. Arra is jó eszköz, hogy felfedezzenek vele új eszközöket, információkat szerezzenek hardwarekről, stb. Nézd meg ezt a példát, amivel többet megtudhatsz egy nehézgép alkatrészről, a markolóról. Kattints ide!

Használj stock eszközöket, hogy egyedi videókat készíthess!

A saját videó készítése sem olyan nehéz, sőt, nagyon kreatív és hatásos anyagokat készíthetünk stock fotókat használva, különböző hangfelvételekkel, mint például ebben a videóban: Kattints ide!

A következő egy stock videó volt, ahol a készítő csupán néhány elem és hanganyag hozzáadásával személyre szabta azt. Kattints ide!

Videót készíteni ma már az egyik legkönnyebb dolog, rengeteg opciónk van, gyakorlatilag végtelen mennyiségű sablon érhető el a Storyline Content Library 360-ban például. Tananyagfejlesztőként inspirálóak az ilyen példák, tanulóként pedig tényleg valódi élményt adnak. Használd őket bátran!

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá