Érdekességek

A Moodle története

A Moodle a világ legnépszerűbb LMS-e. Hogyan indult, és nőtt ilyen nagyra?

A ’70-es évektől máig

A Moodle-nek jelenleg több mint 130 millió regisztrált felhasználója van, több mint 200 országból. Százezer weboldalt működtetnek száz különböző nyelven. Nem kérdés, hogy a Moodle a legnépszerűbb keretrendszer ma.

Utazzunk vissza az időben a hetvenes évek végére, amikor Nyugat-Ausztráliában egy fiatal, Martin Dougiamas, elkezdett megoldást keresni saját problémájára: hogyan tanuljon, ha a legközelebbi iskola is 100 kilométerre van tőle. A családja beíratta a School of the Air-be, ahol rádión keresztül tanítottak. Martin, a Moodle alapítója itt találkozott először a távoktatással.

1999-ben kezdte el a Moodle fejlesztését a doktori kutatása részeként. 2001-ben írta meg első posztját a szoftverben, amit egy év múlva már teljesen kifejlesztve nyilvánosságra hozott, mint egy nyílt forráskódú programot. Hónapokon belül rákapott a világ, és elkezdték tömegével használni.

2004-ben tartották az első MoodleMoot-ot Európában, ahol a partneri kapcsolatokat fejlesztették.

2008-ban Martin megkapta a Google O’Reilly Open Source Awardot.

2010-ben hatalmas lépést tett: piacra került a Moodle v2. Ekkor a regisztrálók száma már meghaladta az egy milliót is.

A mobilos applikációt a következő évben mutatták be, 2013-ban pedig az első MOOC (Mass Open Online Course) is paicra került arról, hogyan tanítsunk a Moodle-ben, mik a legjobb eszközök és módszertanok.

2015-ben a Moodle mérföldkőhöz ért: ez lett a világ legnépszerűbb LMS-e, 18 millió regisztrált felhasználóval. Megjelent a Moodle v3 rengeteg fejlesztéssel, felhasználóbarátabb felülettel. Ez akkora sikert aratott, hogy 2016-ra már több mint száz millióan regisztráltak. És ez csak a jéghegy csúcsa, mert a legtöbb felhasználó nem is regisztrálja portálját.

2016-ban a mobilos applikáción gyakorlatilag már minden elérhető volt, ami az asztali gépes verzión. Az is lehetséges lett, hogy cégek a saját logójukat és arculatukat beleépíthessék az alkalmazásba.

2018-ra már 130 millióan regisztráltak, és 80 hivatalos Moodle partner van világszerte.

Cégünk 2019-ben is örömmel és kiemelkedő szakértelemmel segít a Moodle rendszer paraméterezésében, használatában. Keressen minket bizalommal: info@artudasmenedzsment.hu

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá