Érdekességek Eszközök

A Moodle 3.9 és a Safe Exam Browser integrációja

Június az újítások hónapja volt a Moodle szempontjából. Kijött a Moodle 3.9, ami nemcsak az online oktatás, és a tanulási élmény tökéletesítése felé jelent nagy előrelépést, de erősebb integrációt is biztosít az online vizsgázást szabályozó Safe Exam Browserrel.

A 3.9 a következő újításokat tartalmazza:

A tevékenységek kiválasztása és kurzushoz rendelése jelentősen könnyebbé vált:

A tevékenységek és tartalmak kiválasztása teljesen új, személyre szabható interface-t kapott, illetve lehetőséget ad a Moodle adminisztrátoroknak arra, hogy a gyakran alkalmazott tevékenységekre ajánlást tegyenek, amelyek így egy új, javasolt tevékenységeknek fenntartott fülben jelennek meg. Lehetőséget kapunk arra is, hogy csillaggal lássuk el kedvenc tevékenységeinket, amelyek ezután szintén egy külön fülben fognak megjelenni nekik, megkönnyítve az elérésüket.

A kurzusok másolása is lehetővé vált a frissítéssel.

Felhasználóbarát szűrők és adatmegtekintés:

Fejlesztették a szűrő funkciót is a Résztvevők kategóriában, így könnyedén szelektálhatjuk és rendezhetjük tanulóinkat egy-egy kurzusban. Az új, fejlettebb keresési lehetőségek és logikai kapcsolók (és; vagy; nem) megkönnyítik a szűrés leszűkítését, így könnyebben megtalálhatjuk a keresett résztvevőket.

Értékelés csalásbiztos környezetben:

A Safe Exam Browserrel való integráció lehetővé teszi, hogy olyan környezetet teremtsünk a vizsgázók számára, mely a tesztelés közben elérhetetlenné teszi más oldalak, vagy alkalmazások megnyitását.

Az integrációt egy olyan, nemzetek és intézmények közti együttműködés tette lehetővé, melyet az ETH Zürich, a Safe Exam Browser alkotói kezdeményeztek, és a Moodle Partner Catalyst és a Moodle HQ mellett 8 egyetem vett részt benne Németországból, Ausztiából és Svájcból. A közös munka eredményeképp a Safe Exam Browser már a tesztek alapbeállításánál is elérhető, megkönnyítve az értékelést végzők munkáját, azáltal, hogy:

  • Elősegíti, hogy a tanulók csak a Safe Exam Browseren keresztül érjék el a vizsgafelületet.
  • Megakadályozza, hogy a Safe Exam Browsert a vizsga beadása előtt bezárhassák a tanulók.
  • Megakadályozza más oldalak és alkalmazások megnyitását a vizsga közben (kivéve bizonyos alkalmazásokét, például a számológép).
  • Lehetőséget biztosít arra, hogy egyénileg beállíthassunk elérhető oldalakat a vizsga idejére.

A világ összes oktatójának dedikálva:

A járvány miatt a világ nagy része arra kényszerült, hogy digitális oktatásra váltson, így tanárok és trénerek millióinak kellett hihetetlen erőfeszítéseket tennie, hogy helyt tudjanak állni. A Moodle 3.9 ezért ezen tudásátadók számára lett dedikálva, hálaként erőfeszítéseikért.

Forrás:

https://moodle.com/news/enhance-online-learning-with-moodle-3-9/

https://moodle.com/news/moodle-and-safe-exam-browser/

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá