Érdekességek Módszertan Trendek

Tanulási kultúra fejlesztése

Minden vállalatnak megvan a saját szervezeti kultúrája, melybe beletartoznak a képzések, képzési rendszerek is. Mindez magába foglalja a képzés céljait, módszereit, a munkavállalók képzettségi szintjét, készségeit, valamint a tudásmenedzsment rendszerét is.

A tanulási kultúra fejlesztése nem csak befektetést igényel, hanem hatalmas előnyt is jelent egy szervezet számára. A munkavállalókat motiválttá és elkötelezetté teszi a vállalat iránt, a szervezet számára pedig versenyelőnyt biztosít.

A Bersin & Associates kutatásában azt határozta meg, hogy az erős tanulási kultúrával rendelkező vállalatok alkalmazottai 37% -kal produktívabbak, mint azoknál a szervezeteknél, amelyek nem értékelik a munkahelyi tanulást. Emellett 32%-kal nagyobb az esélye annak, hogy elsőként hoznak forgalomba innovatív megoldásokat, és 26%-kal jobb eredményeket érnek el minőségi termék gyártásában.

Ha a szervezetünk tanulási kultúrájának fejlesztésén kezdünk el gondolkozni, akkor elsőnek mindenképp azt kell felmérni, hogy épp hol tartunk mindebben.

Értékeljük a vállalatunk tanulási görbéjét!

A tanulási kultúra érettségét négy szakaszban lehet meghatározni:

 • Első szakasz: Itt még fiatal, éretlen tanulási kultúrával találkozhatunk, ahol a képzés technológiája minimális.
 • Második szakasz: A vállalat általában itt már rendelkezik LMS-sel, és a tanulási kultúra minél nagyobb fokú elmélyítésére törekszik.
 • Harmadik szakasz: A szervezetek ebben a szakaszban elkötelezetté válnak a teljesítmény- és tehetségmenedzsment iránt. Képzési lehetőségeket nyújtanak, emellett pedig magas megtérülésre törekednek a képzési beruházások terén.
 • Negyedik szakasz: Ebben a szakaszban kiforrott tanulási kultúrával rendelkeznek a szervezetek, és a munkavállalók minél nagyobb mértékű bevonására törekednek a szakmai fejlődés érdekében.

A tanulási kultúra legfontosabb célja, hogy fejlessze az alkalmazottakat, jövőbeli vezetőket, és hogy a megszerzett képességek és készségek által a munkavállalók új szerepek betöltésére legyenek alkalmasak mindezzel szolgálva a szervezetet.

A tanulási kultúra fejlesztése nem egyik napról a másikra történik meg, azonban vannak lépések, melyek irányadóak lehetnek a szervezetünk számára.

Nézzünk meg 8 konkrét lépést, a tanulási kultúra kialakításához:

 1. Vizsgáljuk meg szervezetünk jelenlegi tanulási stratégiáját.
 2. Készítsünk személyreszabott tanulási terveket.
 3. Tegyük a képzéseket könnyen hozzáférhetővé.
 4. Példák által vezessük a tanulást.
 5. Adjunk visszajelzést, jutalmazzuk a képzésben résztvevőket.
 6. Hatékonyan tervezzük meg a tanulásra rászánt időt.
 7. Többféle tanulási módszert is próbáljunk ki.
 8. Végezzünk méréseket és vonjunk le következtetéseket a tanulási adatokból.

Ne feledjük! A tanulási kultúra kialakítása ugyan pénzbeli és időbeli befektetést igényel, azonban hatalmas előnnyel jár, hiszen növeli a szervezet képzettségi szintjét a munkavállalók fejlesztése által, mely számos pozitív hozadékot jelent hosszú távon a vállalatunk számára.

Forrás: https://elearningindustry.com/how-to-develop-your-companys-learning-culture

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá