Érdekességek Módszertan Trendek

GIF-ek használata a tananyagban

Szinte kikerülhetetlen, hogy akár munkahelyi, akár magánéleti kommunikáció során ne találkoznánk GIF-ekkel. Nézzük meg, miként tudjuk felhasználni őket e-learningben.

A GIF (Graphics Interchange Format) egy olyan bitmap, amely több képkockát tartalmaz egyetlen képfájlban. Egyszerre statikus és animált, többnyire érzelmek kifejezésére használjuk és leginkább a közösségi média paltformjain találkozhatunk vele.

De mire lehet még használni a mi szempontunkból?

Humor: Ki ne szeretne egy nevetni tanulás közben? Bátran használjunk vicces figurákat, képeket, persze amelyik a tananyaghoz illik és a jó ízlés határán belül mozognak. Korábban már írtunk a humorról, hogyan érdemes belecsempészni tananyagainkba, és milyen előnyökkel jár.

Lépések, folyamatok bemutatása: Legyen szó a porral oltó készülék használatáról, vagy egy szervezeten belüli munkafolyamat bemutatásáról. Egy jól megszerkesztett, látványos GIF sokkal emlékezetesebbé tudja tenni a tanultakat, mint egy szimpla felsorolás.

Visszajelzések: Mondanunk sem kell, hogy e-learningben a visszajelzéseknek kiemelt jelentőségük van. Gondoljunk bele, amikor ellenőrző, vagy gondolatébresztő kérdést teszünk fel, mennyire motiváló tud lenni egy jól megválasztott, akár vicces GIF. Ha van rá lehetőségünk és a tananyag témája is engedi, éljünk vele!

Miért szeretjük még használni?

1. Mobileszközökön jól működik, hiszen sokkal kisebb a méretük, mint akár egy rövidebb videónak!

2. A GIF-ek természetükből adódóan folyamatosan ismétlődnek, anélkül, hogy újra kellene őket indítani. Mint tudjuk az ismétlés a tudás atyja így nagyban tudja segíteni a lépések, folyamatok bevésődését.

3. Mindennapi kommunikáció része! Bárki, aki számítógépet használ, napi szinten, sőt még gyakrabban is belefut GIF-ekbe. Nem idegen dologról van szó, elfogadott lesz a tanulók által.

Ha úgy döntünk, használunk GIF-eket, mindenképp figyeljünk rá, hogy azok jó minőségűek legyenek. Nem túl szerencsés szöveget tenni ezekbe, de ha mégis teszünk, az legyen jól olvasható és legyen ideje is elolvasni a tanulónak.

Végül pedig törekedjünk arra, hogy mi magunk is készítsünk saját GIF-eket, amelyhez rengeteg online alkalmazás áll rendelkezésünkre (gifs.com, screentogif.com)!

Book Read GIF by Buffer - Find & Share on GIPHY

Forrás: http://elearning.co.hu/2022/05/04/humor-hasznalata-az-e-learningben/

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá