Érdekességek Eszközök Trendek

Új technológiák az e-learingben

Mesterséges Intelligencia (AI)

Ezt a technológiát manapság nem kell bemutatni. Számos informatikai cég vagy gyártó szervezet beépítette az AI-t a folyamataiba, hiszen elsődleges előnye, hogy minimális hibával, csökkentett emberi erőfeszítésekkel és interakciókkal, valamint hosszú távon alacsonyabb tőkeigénnyel működik. Sokszor ez a vállalatnál az AI gerincét vagy keretét képzi, amelyre más folyamatok épülnek.

A mesterséges intelligencia azonban még nem törte át az oktatási terület falait, mivel a legtöbb oktatási hely, leginkább a hagyományos oktatási/képzési módszerekre támaszkodik: könyv és papír, valamint offline órák. Fejlődés azonban, hogy az internet egyre nagyobb szerepet kezd kapni ezeken a területeken is.

Virtuális valóság (VR)/ Kiterjesztett valóság (AR)

A 3D-s filmeken és újabb játékokon, valamint játékállomásokon keresztül megtapasztalhattuk már a kiterjesztett valóság milyenségét. Míg az egész világ szórakoztató objektíven keresztül érzékeli ezt az újabb technológiát, számos e-learning vállalat kezdi felismerni azt, hogy milyen eszközt jelenthet mindet a tanulás és fejlesztés területén.

Néhány cég például megpróbálta beágyazni és használni ezt a technológiát az alkalmazottak és a munkaerő képzésére. Az ilyen próbálkozások azonban komoly akadályba ütközhetnek: leginkább a fejlesztési költségek terén. A közeljövőben azonban a VR és az AR terjedése által számíthatunk arra, hogy a költségek is csökkenésbe kezdenek.

Szimuláció

A szimulációs tanfolyamok már egy ideje a piacon vannak. Szoftverrel és IT-vel kapcsolatos képzéseken használják őket, leginkább azért, hogy a munkaerőt új szoftverekre vagy alkalmazásokra tanítsák meg. A szimuláció fő célja azonban az, hogy egy valós élményt mutasson be virtuálisan szimulált módon.

Például egy tűzoltót nem lehet kiképezni ténylegesen egy vészhelyzetben. Éppen ezért, egy olyan szimuláció lehet hatékony erre a célra, melyben tanulhatnak és gyakorolhatnak egy valósnak érezhető vészhelyzet által. Ennek megvalósítása azonban itt is meglehetősen komoly tőke- és időbefektetést igényel.

Mobil learning

Meglepően hangozhat, hogy van olyan e-learning rendszer, amely még nem fogadja el és bővíti a spektrumát mobil tanulással. Manapság azonban a legtöbb szervezet már áttért mobil tanulásra, akár népszerűsége, akár előnyei miatt.

Fordító: https://elearningindustry.com/elearning-a-long-way-to-go

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá