Érdekességek Jó gyakorlatok Tippek és tévhitek

Digitális tananyagok készítésének kiszervezése 2.

Cikksorozatunk első részében felsoroltunk néhány okot mondunk, miért is kerüljön a tananyagfejlesztés inkább a megbízó cég falain kívülre. A második részben a tananyagfejlesztés részfolyamatait nézzük meg, melyeket érdemes kiszerveznünk.

  1. Tartalmak elkészítése: A tananyagok fejlesztéséből jelentős időt vesz el a látványosabb elemek elkészítése, mint például a diagaramok, táblázatok vagy szerkesztett képek. Ezekhez sokszor irodai szoftvereken túl más speciális szerkesztőeszközöket kell bevetni, amellyel sok esetben nem rendelkeznek a megbízók.
  2. Multimédia elemek elkészítése: Videós tananyagok fejlesztése során kaptunk már megbízást kisfilmek elkészítésére is. Nem jelent gondot kisfilmeket leforgatni, megvágni, felirattal ellátni. Sok esetben ezzel sok idő megtakarítható a fejlesztési időből.
  3. Oktatásmenedzsment rendszer testreszabása: LMS bevezetés során bátran hívjunk segítségül külsős céget, akik a betűtípustól és a színvilágtól kezdve egészen aprólékosan a funkciókig testre tudják szabni (nyílt forráskódú) oktatásmenedzsment rendszerünket.
  4. Fordítás: Multinacionális vállalatoknál jellemző, hogy külföldi anyavállalattól kapnak forrásanyagot, vagy éppen magyarról más nyelvre szeretnének oktatási anyagot közzé tenni. A fejlesztőeszközök rendelkeznek szöveg export-import funkcióval, és egy anyanyelvi szinten beszélő fordítóval könnyedén le lehet fordítani tananyagot.
  5. Tesztelés és ellenőrzés: Sok helyen tartottunk már oktatást, amely során megtanítottuk a megbízó erre a feladatra kijelölt kollégáit tananyagot fejleszteni. Minden esetben felajánljuk, hogy első elkészült tananyagikat átnézzük mind technikailag, mind oktatásmódszertanilag és véleményezzük is azokat.
  6. Support: Az e-learninggel foglalkozó cégek többsége kínál support csomagokat, amelyet megegyezés szerint tananyagok módosítására és LMS rendszerek karbantartására is fel lehet használni.

Ti megbízóként melyik lépést tartjátok érdemesnek kiszervezésre?

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá