Jó gyakorlatok Módszertan Tippek és tévhitek

Digitális tananyagok készítésének kiszervezése 3.

Miután megnéztük, hogy a tananyagfejlesztés mely részfolyamatait lehet érdemes kiszerveznünk, a kiszervezés hátrányait is megvizsgáljuk.

  1. Szakmai ismeretek hiánya: Fontos megemlíteni, hogy a tananyagfejlesztéssel dolgozó cégek szakmájukban képzett szakemberek, viszont nem feltétlenül szakértői a megbízó cég profiljának. Egy tananyagfejlesztő nem lehet otthon egyszerre a soft skillek terén, IT ismeretekben, vagy banki ügyekben. Emiatt szoros együttműködés szükséges a tananyag szakértőivel, oktatóival.
  2. Nincs a megrendelőnek rálátása a folyamatra: Sokszor találkozunk olyan megbízóval, akik túlságosan is kézben szeretnék tartani az irányítást a fejlesztőcsapat felett. Erre sajnos nem minden cégnél van lehetőség. Szívesen fogadunk ötleteket, elképzeléseket, de nem minden esetben van arra lehetőség, hogy mindent megoldjunk technaikailag. Hozzátennénk a fejlesztők is szeretik, ha képzeletük szabadon szárnyalhat és nem korlátozza be a megbízó.
  3. Nem olyan lesz a tananyag, mint a megrendelő elképzelte: Minden megrendelésre igaz, hogy vannak előzetes elvárások és elképzelések. Ha a megrendelő és a megbízott nem működik együtt megfelelő szinten, előfordulhat, hogy a megbízó nem azt kapja, amit korábban elképzelt. Győződjünk meg róla, hogy a fejlesztő cég birtokában van a tananyagfejlesztés módszertanával és ha úgy érezzük, kérjünk betekintést a tananyagba néhány oldal elkészülése után.
  4. Határidők csúszhatnak: Amennyiben megbízunk egy céget tananyagfejlesztéssel, elfordulhatnak nem várt események, emaitt csúszhat a projekt. Természetesen mindenki megpróbál megtenni mindent azért, hogy az ügyfél elégedett legyen, de tartsuk szem előtt, hogy történhetnek olyan események, amelyek miatt nem feltétlenül lehet tartani a határidőket.

Az eddig olvasottak alapján mit gondoltok, van még bármilyen más hátránya, ha a tananyagfejlesztés a cég falain kívülre kerül?

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá