Érdekességek Eszközök Jó gyakorlatok Módszertan Trendek

A hibrid oktatás jellemzői

A technológia egyik értékes eleme a digitális képzések megléte, mely egyre szélesebben van jelen az oktatás területein. A digitális oktatásnak számos formája lehet. Ebben a cikkben a hibrid oktatás jellemzőit, ismertetőit fogjuk megtekinteni.

A hibrid oktatás ötvözi a tantermi képzés és online oktatás módszereit azzal a céllal, hogy így a leghatékonyabb oktatási forma jöjjön létre. A hibrid oktatás magába foglal olyan eszközöket, mint a videókonferencia alkalmak, tanuláskezelő (LMS) rendszerek, online módon történő gyakorlatok, vitafórumok, vagy mint például az előre rögzített videók.

Sokan azt gondolják, hogy a hibrid oktatás megegyezik a vegyes tanulással (blended learning), azonban, bár vannak hasonlóságok, a két módszertan között mégis található lényegi különbség.

Tekintsük meg ezt két példán keresztül:

A hibrid tanulás lényege, hogy a tanulók választhatnak a személyes és az online történi oktatás között. Egy egyetemi képzés során például egyszerre történhet meg az, hogy vannak hallgatók, akik jelen vannak az előadáson, míg mások online közvetítésen keresztül hallgatják az órát.

Ezzel ellentétben a vegyes tanulás úgy ötvözi a jelenléti és online oktatás elemeit, hogy egyes tevékenységek csak személyesen, míg mások csak online módon kerülnek lebonyolításra.

Módszertanilag tehát vannak megegyező eszközök a hibrid és a vegyes oktatás területein, alkalmazás és funkcionalitás szempontjából azonban eltérőnek bizonyulnak.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a vegyes tanulás rendszeréről, amit itt olvashatsz el: http://elearning.co.hu/2020/11/08/mit-jelent-a-blended-learning-azaz-a-vegyes-tanulasi-modszer/

Most pedig nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a sikeres hibrid oktatás kialakításához!

1. Fektessünk nagy hangsúlyt a hallgatók és a tanárok közötti pozitív kapcsolatra

A hibrid oktatás egyik legfontosabb eleme, hogy a hallgatók ne azért válasszák az oktatás online módját, mert nem érdekli őket az adott óra vagy oktató, hanem mert tényleg az a legeredményesebb tanulási mód számukra. Ehhez azonban energiát kell befektetnünk abba, hogy az oktatók és a hallgatók között egy jó viszony alakuljon ki, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a tanulók szívesen bejárjanak az órákra, ha ez módjukban áll.

2. Figyeljünk a kommunikáció gyakoriságára

Egy tanfolyam bukottnak mondható, ha nem képes bevonni a hallgatókat a képzésbe. A kommunikációnak ebben nagyon fontos szerepe van! Élőben és online egyaránt figyelnünk kell arra, hogy a tanulók érdeklődését fenntartsuk. Tájékoztassuk őket megfelelően, tegyünk fel kérdéseket számukra, vonjuk be őket is az órák folyamataiba, hogy egy hatékony és érdekes oktatásban lehessen részük.

3. Használjuk ki a technológia lehetőségeit

A technológia kihasználásával jelentős hatást érhetünk el mindazért, hogy a tanulókat ösztönözzük, elkötelezettségüket növeljük a tanulás iránt. Nézzünk utána, milyen eszközök segíthetik leginkább a képzésünket és ne féljünk használni, bevonni mindezeket.

Láthatjuk, hogy találkozhatunk kihívásokkal a hibrid oktatás alkalmazásában, azonban, hogy mindezeket mellett milyen előnyöket tartogat magában most megnézzük!

Rugalmasság, időbeosztás

A hibrid oktatás talán az egyik legnagyobb előnye a rugalmasság, hiszen a hallgatók könnyebben beoszthatják idejüket, rugalmasan részt vehetnek az órákon, így a számukra legmegfelelőbb tanendet állíthatják össze.

Megfizethetőség

A tanulók számára lényegesen kedvezőbb anyagai feltételek biztosít a hibrid tanulás, hiszen mentesülhetnek olyan költségektől, mint az utazás, albérlet, szálláshely megfizetése.

Szabadság

Az, hogy a tanuló dönthet arról, hogy miképp vesz részt az oktatáson óriási szabadságot biztosít számára. Az időbeosztás, tananyag önálló elsajátítása, a függetlenség megléte sok hallgatóra felszabadítólag hat, melynek eredménye, hogy nagyobb örömmel vesznek részt az oktatásban. A hibrid oktatás szabadságot adhat az órákon való megnyilvánulásban is, hiszen vannak hallgatók, akiknek könnyebbséget okoz online feltenni egy-egy kérdést, vagy megosztani egy gondolatot, mint élő formában. Így tehát mindenki megtalálhatja számára azt a rendszert, melyben a leginkább kényelmesen érezheti magát.

Hatékonyság

A hatékonyság az összesfent említett előnyökből adódik, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a hibrid oktatás valóban hatékonynak és értékes módszertani formának bizonyuljon.

Forrás: https://elearningindustry.com/hybrid-learning-in-education

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá