Érdekességek Trendek

2022-es e-learning trendek

Ebben a cikkben szokásunkhoz híven (https://elearning.co.hu/2021/01/04/2021-varhato-e-learning-trendjei/) idén is megvizsgáljuk, milyen trendek várhatóak az e-learning piacon.

Többször írtunk már arról, mennyire megváltoztatta a pandémia az elmúlt 2 évben az oktatást. Most azt fogjuk megnézni, mi várható ennek tükrében a 2022-es évben. Lássuk az idei trendeket!

Mikro-learning, ami valóban mikro

A megkérdezett L&D szakemberek egynegyede mondta kimondottan hasznosnak a mikro tananyagokat, amelyek csupán néhány percesek. Mivel várható lesz egyfajta „digitális kiégés” a munkavállalók körében, érdemes a tananyagok hosszát lecsökkenteni, vagy több kis darabra szétszedni, amelyek tényleg nem tartanak tovább, mint néhány perc.

Rugalmas blended-learning

Úgy érezzük, látjuk, a személyes képzések aránya már sosem lesz a pandémia előtti szinten. Újra kell értelmeznünk a blended learning fogalmát egy sokkal rugalmasabb értelemben. Bízzuk rá kollégáinkra, hogy az adott oktatáson személyesen, vagy online formában vesznek-e részt. Ha tantermi oktatást szervezünk, érdemes lesz gondoskodni online közvetítésről is.

Videós tananyagok előtérbe kerülése

Egyre többször találkozunk videós tananyagokkal, amelyek nem újdonságok. Mivel kisebb a jelenléti oktatás aránya, így elterjedtek lesznek a leginkább oktatók és vezetők által felvett rövidebb, lényegretörő oktatóvideók Ezek témái lehetnek esettanulmányok, interjúk, vagy gondolatébresztő beszédek. A videók természetesen nem fogják helyettesíteni a jelenléti oktatásokat, de mégis megmarad egy kapcsolat oktatók és tanulók között.

Személyre szabott tanulás, mesterséges intelligencia segítségével

Elmondható, hogy nagyvállalatoknál nincs hiány képzési kínálatbál, ám a megfelelő képzések megtalálása egy tanulni vágyó kolléga számára annál nehezebb. Mesterséges intelligencia segítségével, adatokat gyűjtve, sokkal testreszabottabb képzési kínálatot lehetne kialakítani a tanulók számára.

Jóllét, mint prioritás (link: https://elearning.co.hu/2021/11/21/erzelmi-biztonsagot-ado-kepzesek/)

Korábban már írtunk érzelmi biztonságot nyújtó képzések lehetőségeiről. Úgy látszik a mai bizonytalan és gyorsan változó vállalati életben egyre nagyobb szükség lesz ilyen képzésekre. Több szakember szerint kiemelten fontos olyan képzéseket is nyújtani a munkavállalók számára, amelyek hozzájárulhatnak lelki egészségükhöz. Néhány példa: kikapcsolódási lehetőségek, stresszkezelés, egészséges táplálkozás, home office ergonómia stb..

Reméljük érdekesnek tartottátok a cikket, amennyiben többet olvasnátok a témában, a teljes jelentés letölthető az alábbi linkről: https://info.elucidat.com/resources/training-trends-report

Forrás: https://elearningindustry.com/corporate-training-trends-to-watch-out-for-in-2022

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá