Tippek és tévhitek

KRESZ e-learning-gel?

KRESZ2010. novemberében került a Parlament elé a  „T/1746. Számú törvényjavaslat egyes közlekedési tárgyú törtvények módosításáról” amely egyebek között rendelkezik a KRESZ oktatás rendjének módosításáról.

A módosítás pontos jogi szövegének idézése helyett egy gyors összefoglalás:

  • “B” kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ tanfolyam elvégzésére lesz lehetőség e-learning segítségével,
  • Vizsgát továbbra sem lesz lehetőség e-learning segítségével tenni,
  • A törvény meghatározza az LMS, e-learning keretrendszer fogalmát, amely fogalmat remélhetőleg más törvények is ugyanígy fognak átvenni

(a javaslat teljes szövege innen tölthető le)

Nagy előrelépésként értékelhető ez a kezdeményezés, még akkor is, ha a KRESZ tanfolyamok jelenlegi szervezői számára első olvasatban természetesen nem tetszik. A KRESZ tipikusan jól oktatható e-learning-gel, mert

  • egységes tudást kell átadni széles körben. A KRESZ az egész ország területén érvényes, és az e-learning használatával rugalmasabbá és olcsóbbá válik a tanfolyam (nincs utazási idő és költség, akkor és ott végzi el a hallgató ahol és amikor rá tud hangolódni a tanulásra)
  • a KRESZ módosulása esetén gyorsan kell módosítani a tananyagot és a módosított tananyagot hamar kell eljuttatni a felhasználókhoz (nem kell megvárni az új tankönyv szerkesztését, kiadását, nyomtatását és üzletekbe való eljuttatását)
  • a keretrendszer lehetőséget ad az egyes modulok ismétlésére (erre lássuk be nincs lehetőség egy feszített tempójú osztálytermi tanfolyamon)
  • a keretrendszer lehetőséget ad arra, hogy a tanulók kérdéseket tegyenek fel egymásnak és a tanárnak, megvitassanak problémákat

A törvényjavaslat szövege adós még számos kérdés megválaszolásával, amelyekhez kormány- és miniszteri rendeletekre lesz szükség. Amint a szükséges rendeletek megjelennek természetesen visszatérünk rájuk.

A szerzőről

Kiss Péter

Szóljon hozzá