Tippek és tévhitek

Színesen jó a tanulás?

Egy korábbi cikkünkben a szinkronizált tananyagokról írtunk, bemutattuk annak előnyeit és hátrányait. Most a színek és a design fontosságáról lesz szó.

Mindenki észrevehette már, hogy a színek, képek segítségével könnyebben tanulja, jegyzi meg az információkat. Korábban már téma volt, hogy minél több érzékszervünket használjuk, annál könnyebb egy tananyag elsajátítása és a tanultak beépítése mindennapi életünkbe. Bár tanulási módszerek tekintetében megkülönböztetjük az auditív és vizuális tanulókat, mégis, ha egy tananyag nem tartalmaz kellő mennyiségű képet, színt, akkor dupla vagy tripla annyi időt vehet igénybe megtanulása.

Képzeljünk el egy tankönyvet képek és színek nélkül, fekete-fehéren. Bár az oktatók szempontjából akár előnyös is lehet egy képek nélküli könyv, hiszen több tananyagot tudnak bezsúfolni egy oldalra, mégis egy tanuló, ha kezébe veszi nem a legnagyobb motivációval forgatja. A tartalmat, mondanivalót minden esetben alá lehet és kell is támasztani képekkel, táblázatokkal.
Egy prezentáció felépítése során (a megfelelő tartalmon túl)  az egyik legfontosabb szempont az olvashatóság. Még egy színekhez kevésbé értő személy is  érzékeli, hogy bizonyos színek egymás mellett milyen hatást fejtenek ki rá. Világoskék háttérre ne írjunk rikító sárgával, mert még a legjobb szemű diákok is megszenvednek elolvasásával (persze csak akkor, ha egyáltalán elolvassák).

Egy e-learning tananyag fejlesztésében is magas prioritást kell, hogy élvezzen a kontrasztok (a színek és a fényerő egymáshoz való viszonya) jó használata. Bár egy e-tananyagnál a tanuló legtöbb esetben közvetlenül a monitoron tekinti meg az anyagot, mégis fontos, hogy ne riasszuk el egy olvashatatlanul rikító színkavalkáddal. Igyekezzünk világos háttéren sötét színekkel írni, hogy a szöveg kiemelkedjen a háttérből. A sötét háttér előtt használt világos betűk vibráló hatást keltenek, ami hosszabb távon fárasztja a szemet. Bátran használhatunk a fehértől eltérő háttér színt, csak arra ügyeljünk, hogy kockánként ne változzon a háttér szín, mert ez szintén fárasztja a szemet.

 

Figyelnünk kell arra is, hogy a színek hangulatilag is befolyásolják a tanulót. Míg a piros színű tananyag  figyelemfelkeltő, addig egy kellemes világoskék háttér megnyugtat, ellazít. Természetesen előfordulhat olyan eset amikor nincs sok választási lehetőségünk, mivel céges arculatnak megfelelő színeket kell használnunk, mégis apróbb módosításokkal barátságosabbá tehetünk bármit.

 

 

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy az egyes színek milyen képzettársításokat indítanak el az egyes emberekkel:

Fekete Nehéz, gyászos, hivatalos, halál, high-tech
Barna Föld, egyszerűség, kert
Kék béke, nyugalom, bizalom, biztonság
Lila királyi, bölcsesség, spiritualitás, titok
Zöld természet, környezet, egészség, hüllők, rovarok
Szürke konzervatív, praktikus, megbízhatóság, biztonság, megfontolt
Piros szenvedély, izgalom, szerelem, intenzív, hőség, agresszió
Narancs melegség, lelkes, színpompás
Sárga optimizmus, boldogság, idealista, képzelet
Fehér tisztaság, erkölcs, tisztelet, egyszerűség

(forrás: http://prezenter.hu)

Várjuk a véleményeket, kommentek, hogy a kedves olvasóknak melyek a kedvenc színei, mit látnának szívesen egy bemutatóban/tananyagba

A szerzőről

artanacsado

Szóljon hozzá