Tippek és tévhitek

Tippek és trükkök: Hogyan tehetünk látványossá egy-egy képet?

A legtöbb tananyagszerkesztő rendelkezik képszerkesztő funkcióval, ezek azonban elég kezdetlegesek, így gyakran szükségünk van más megoldásra. Mit tehetünk azonban, ha nem értünk a komolyabb képszerkesztő programokhoz? Cikkünkben egy közismert szoftver használatát mutatjuk be: ez nem más, mint a Microsoft PowerPoint.

A PowerPointot nagyon sokan használják képszerkesztésre.
Ennek több oka is van: A szoftvert szinte mindenki használta korábban is prezentáció készítésre, így nem idegen  a használata. A képek szerkesztéséhez is rengeteg beépített effektusa, és eszköze van. (Természetesen amennyiben komolyabb effektusokra, képmanipulációkra van szükség, nem kerülhetjük el az összetettebb képszerkesztő programok használatát.) De mire is lehet szükség egy általános tananyagnál?

– A háttér megrajzolására. Ez általában egy egyszínű vagy átmenetes hátteret jelent, néhány kiegészítő modul háttérrel: Pl. fejléc, lábléc, szövegek háttere. Ezt nagyon gyorsan elkészíthetjük Powerpointban.

– A navigáló gombok elkészítésére: Egyszerűbb gombok elkészítésére az ábrák beszúrása és színezése, illetve effektusokkal történő felruházás ugyancsak elegendő.

– Ezen kívül általában már csak a tananyag szövegéhez illő fotók, illusztrációk beillesztése szükséges még. Ezeket is feldobhatjuk egy-egy effekttel.

Például mit tudunk tenni ezzel a képpel?

Lekerekített sarkokkal, tükröződéssel:  

3D effekttel:

Sok esetben egy „fotó” alakú kép sokkal jobban néz ki:  

Ehhez kapcsolódó videónkat megtekinthetitek itt:

Ezeket a beállításokat a képekre kattintva, a Formátum menüpont, Képstílusok blokkjában állíthatjuk be. A beállításokat egy-egy kattintással elvégezhetjük, és az elkészült képeket könnyedén átmásolhatjuk a tananyagfejlesztő programba. (ide kellene egy video, ahol a kutya képét ppt-ben az egyik másik effekttel módosítjuk, és jól látszik, hogy mikor hová kattintasz)