Tippek és tévhitek

Videó az e-learningben

Egy e-learning tananyagban sokkal több rejlik, mint ami egy elektronikus vagy valós tankönyvben. – Ezt a kijelentést nem győzzük hangsúlyozni. Az írásos tananyag megértését nagyban javítják a felhasznált média elemek, amik figyelemfelkeltő hatásúak is.

Miért hatásos?

A legtöbb esetben nem térhetünk el attól, hogy a tananyag megtanulandó része írásban jelenjen meg. Egy jól felépített elektronikus tananyagba a szöveges információk lényegre törően, logikusan, jól értelmezhetően vannak beépítve. Mivel az egyes tanulók különböző tudással rendelkeznek az adott témáról, ezért a tananyagot úgy kell elkészíteni, hogy azok se unják meg, akik nagyjából ismerik a tananyagot, illetve azok is megértsék, akik még kevésbé jártasak az adott témakörben. Erre tökéletes megoldás egy-egy videó jelenet beszúrása. Szinte bármilyen tananyagot ki lehet egészíteni videóval. Oldja a monotonitást és könnyebben feldolgozhatóvá válnak a leírtak a tanulók számára. Miért írtam, hogy a legtöbb esetben nem tekinthetünk el attól, hogy írásban jelenjen meg a tartalom? Fel kell készülnünk az olyan tanulókra is, akik nem tudják hallgatni a hangot vagy a lassú sávszélesség miatt nem tudják megnézni a videót. Ezért az ilyen tananyagoknak a videók nélkül is kerek egésznek kell lenniük.

Ha csak a sávszélesség lehet probléma, akkor érdemes nagyon rövid, lényegre törő animációkat illetve filmeket használni, vagy linkeket elhelyezni csak a tananyagban, ahonnan a tanuló akár a háttérben letöltheti a saját gépére a videót.

A videókat két nagy csoportra  bonthatjuk:

Oktató központú videó: A videón az oktató látható (vagy bármilyen személy), amint éppen elmagyarázza az aktuális témát. Ezzel kissé személyesebbé tehető a tananyag, és egy lépéssel közelebb áll a hagyományos oktatáshoz. Így ha a megrendelő a hagyományos oktatást szereti, bátran javasolhatjuk neki ezt a módszert.

Téma központú videó: Ha  az oktatótól szeretnénk kissé elrugaszkodni és a témát a középpontba helyezni, akkor használhatunk inkább animációkat, kisfilmeket is, melyek az adott kérdést  mutatják be. Ezek segítségével az aktuális kérdéskört az elméleti síkból áthelyezhetjük a valós életbe. (Egyszerű példa: egy elektrosztatikáról szóló tananyagban a fésülködés után a fésűhöz tapadó papírdarabokat bemutathatjuk egy rövid videóban.)

Hogyan alkalmazható videó az e-learning tananyagban?

Többféle megoldás létezik:

Készíthető videó-tananyag, azaz az egész tananyag egy vagy több videóból áll össze. Ezzel érdemes óvatosan bánni, mert a tanuló, ha elveszti a fonalat, akkor nem tud egyszerűen “visszalapozni”.

Másik megoldás az élő közvetítés (webcast/webinar), mely segítségével a tanulók élőben láthatják az oktatót. Ez áll legközelebb a hagyományos osztálytermi képzéshez, és van legtávolabb a „hagyományos” e-learningtől.

Harmadik a korábban már említett megoldás, amikor a videó „betét” a leírt tananyag egy részét támasztja alá.

Hogyan készítsünk videót?

Videó felvételeket manapság már szinte bárki tud készíteni. A következő bekezdésekben leírtak ezért nagyon alap információnak tűnhetnek, mégis nagyon sokan elfelejtik. Nézzünk csak körbe alaposabban egyes videó megosztó portálokon: Bármilyen témára kereshetünk, biztosan találunk hozzá videót. Nagyon sok oktató videó is megtalálható ezeken a helyeken. Viszont ha alaposabban megnézzük ezeket, nagyon kevés olyan van, amit szívesen nézünk végig. Ezért a fenti kérdést kicsit másképp tenném fel: “Hogyan készítsünk jó videót?”

Miután összeállt az e-learning tananyagunk, az egyes modulok tartalma, akkor válasszuk ki, hogy mely részeket érdemes videóval támogatni, kiegészíteni. Ezek után készítsünk ezekhez a témakörökhöz forgatókönyveket. A kamerázás során szinte bármilyen manapság kapható kamera megfelelő minőségű képet képes rögzíteni. Fontos, hogy megfelelő szereplőket alkalmazzunk, és állvánnyal kamerázzunk. Ha lehetséges, vonjuk be a megrendelőt és/vagy a tanulókat is a forgatásba. Két ok miatt: Az adott témakörben sokkal otthonosabban mozognak, így új információkhoz juthatunk a segítségükkel, illetve hitelesebb lesz a tananyag. Ezen kívül a másik fontos indok: így a sajátjuknak fogják érezni a tananyagot, és a későbbiek során is szívesebben foglalkoznak majd vele. Mindenképpen ajánlatos az igazi felvételek elkészítése előtt próbafelvételeket készíteni, és letesztelni, hogy a hang és a kép megfelelően jelenik-e meg, ha a tananyagba importáljuk. Ha ez megfelelő, akkor a forgatókönyvben leírtak alapján készítsük el a felvételeket. Lehetőség szerint többször vegyünk fel egy-egy jelenetet, akár más látószögből. A felvételek elkészülte után vágjuk meg a videót, majd illesszük bele a tananyagba és időzítsük megfelelően a megjelenését.

Nektek van bármilyen tapasztalatotok a videó alapú oktatással kapcsolatban? Várjuk az észrevételeket, kérdéseket a cikkel kapcsolatban.

A szerzőről

Kiss Péter

2 hozzászólás

Szóljon hozzá