Tippek és tévhitek

PowerPoint, mint e-learning mankó

A legtöbb felhasználó elsősorban a nagyszerű prezentációs képességeiről ismerhette meg a PowerPoint programot. Valóban ez az elsődleges funkciója az Office-csomag tagjának, mégis számtalan más, hasznos dologra lehet még használni.

Blogunkban említettük már a képek jelentőségét, grafikai megoldásokat és néhány e-learning készítési tippet is, azonban még nem tettünk említést az egyik legkiemelkedőbb segítségről, amit a PowerPoint nyújt nekünk. Révén, hogy közel minden prezentáció megköveteli a figyelemfelkeltő képeket, színeket, így a PowerPoint rendelkezik számos grafikai elemmel, melyeket felhasználhatunk tananyagaink elkészítésekor.

Minta design

Ilyen design-t is alkothatunk a PowerPoint használatával

Amennyiben nem rendelkezünk a Photoshoppal vagy más képszerkesztő programmal és már kifogytunk a türelemből az ingyenes képszerkesztő szoftverek használatakor, akkor érdemes némi figyelmet fordítanunk a PowerPoint beépített grafikai szerkesztő képességeire. Egy prezentációs design nem sokban tér el egy e-learning tananyag kinézetétől. Nem túl kihívó, mégis figyelemfelkeltő, képekkel illusztrált és sok esetben akciógombokkal is rendelkezik. Ezért számos beépített Powerpoint témát, objektumot bátran felhasználhatunk e-learning tananyagunk elkészítésénél.

Míg egy képszerkesztő programmal akár órákat is elbíbelődhetünk, hogy egy megfelelő fejlécet, navigációs sávot hozzunk létre, addig a PowerPoint rajzeszközei könnyen beilleszthetőek, színezhetőek és később formázhatóak. A legtöbb tananyagszerkesztő program támogatja a PowerPoint programban megszerkesztett objektumok átemelését, így akár előre megtervezett design-okat is pár kattintással átmásolhatjuk tananyagunkba.

Egyaránt hasznos segítséget nyújt a program képek keresésében. A PowerPoint beépített „ClipArt” keresőrendszerével nagyszerű grafikákat, gombokat és képeket találhatunk tananyagunkhoz, melyeket a beépített képkezelő rendszerrel akár pillanatok alatt át is színezhetjük.
Fontos, hogy ne felejtsük el, nem mindig a komplikált megoldás a legjobb. Ezért ne féljünk egyszerűbb eszközökhöz is nyúlni, melyek nem csak időben, de design tervezésben is leegyszerűsítik munkánkat.

(cikkünket az MsPowerPoint ihlette, de természetesen más hasonló képességekkel rendelkező prezentáció készítő alkalmazások esetén is érvényesen a fenti megállapítások.)

Kíváncsiak vagyunk kedves olvasóink véleményére!

Használtatok már PowerPoint grafikai objektumokat más programokban való tervezéshez? A válaszotokat kommentekben várjuk!

A szerzőről

artanacsado

1 hozzászólás

Szóljon hozzá