Tippek és tévhitek

Itt a legújabb Lectora verzió! 2. rész

Folytatjuk az új Lectora verzió legfontosabb újításait. ezen a héten a kérdésszerkesztést és a diagramok beillesztésének lehetőségét fogjuk bemutatni.

A tesztek szerkesztése is tartalmaz újdonságokat. A korábbi verzióban megszokott kérdéstípusok mellé négy új lehetőség került:

  • szám beírás: ezekbe a mezőkbe kizárólag számokat tud a tanuló beírni, egyéni visszajelzést állíthatunk be – ha a beírt szám kisebb, nagyobb, egyenlő, adott számok közé esik stb. Akkor érdemes ezt a típust használni, amikor számot szeretnénk megtippeltetni: Mit gondolsz, mennyi …?
  • sorba rendezés: praktikus kérdéstípus lehet, amikor anyagunkban több felsorolás is szerepel, ahol nagyon fontos a sorrendiség, pl.: tevékenységek lépései.
  • skála: nem pontozható kérdések közé került a skála kérdéstípus, ahol 3, 4, vagy 5 fokú skálán mérhetjük a tanulók állításokra adott válaszait. Leginkább kérdőív szerkesztés esetén lehet érdekes, amikor azt mérjük, hogy a tanuló mennyire ért egyet, mennyire érzi igazságosnak, mennyire érzi magára jellemzőnek az adott állításokat.

kerdes

  • rövid választ igénylő kérdés: szintén nem pontozható kérdéstípus, ahol a visszajelzés elérhető opció, de nem tudunk pontszámot rendelni a kérdéshez. Eddig csak esszé jellegű kérdéstípussal találkoztunk, itt egy-egy fogalom, vagy rövid mondat lehet a megoldás.

A kérdések tömeges importálására is van lehetőségünk (CSV fájlból), melyhez a Lectora sablont is kínál. Az importálásnál maradva nagyszerű újítás, hogy a prezentációimportálás funkció már a Lectorába beépül. Ezzel már tökéletesen működik az oda-vissza konvertálás: PowerPointba beépülő rapid eszközünk a Snap! képes Lectora fájlt prezentációba konvertálni, a Lectora pedig kész prezentációkat alakít .awt fájllá.

 

Ha gyakran használunk Office alkalmazásokat, tudhatjuk, hogy mennyire könnyű táblázatot beilleszteni és formázni. A Lectora új verziójában is ezt a vonalat követik könnyebbé, átláthatóbbá tették a táblázatok testre szabását. Új funkcióként jelenik meg a „chart szerkesztő”, így segédprogram nélkül tudunk diagramokat készíteni az elkészült táblázatok mellé.

chart

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá