Tippek és tévhitek

Új sorozat! – E-learning tippek 1.

book-stackE-learninggel kapcsolatos, tévhiteket bemutató sorozatunk után e-learning tananyag készítésekor megfontolandó tippeket mutatunk be hétről hétre. Az első részben a tananyagok kerettörténetbe való foglalásáról fogunk írni. Köztudott, hogy ha valamilyen információt konkrét esethez, történéshez tudunk kapcsolni, az jobban megmarad. Nincs ez másképp akkor sem, amikor egy tanuló e-learning tananyagot sajátít el, íme néhány tipp történet íráshoz:

Téma szakértőinek megismerése: Legkézenfekvőbb megkérdezni az adott tananyagban jártas embereket, akik legjobb esetben évek óta mozognak az adott területen, így szolgáltatva reális példákat. Ez a beszélgetés lehetőség a fejlesztés elején történjen meg, beszélgessünk el velük a lehetőségekhez mérten részletesen. Biztosak lehetünk benne, hogy mesélnek 1-1 olyan történetet, példát, amelyet beilleszthetünk a tananyagba.

Találd meg a megfelelő helyeket a történetek számára: Próbáld meg végiggondolni, mikor lehetnek ezek a történetek fontosak, hol működhetnek a leghatékonyabban. Jól használhatóak ezek, amikor a tanuló egy adott kérdésre rosszul válaszol, vagy valamilyen összefüggést szeretnénk példával alátámasztani.

Foglaljuk történetbe a kérdéseket: Tegyünk fel olyan típusú kérdéseket, amikor a tanuló elgondolkozhat, esetleg olyan szituációba ágyazva, amellyel már találkozhatott munkája során: Mit tettél, amikor nem értettetek egyet az ügyféllel? Hogyan győzted meg? Mi lett a megoldás?

A tanuló ezeken a valós, életközeli példákon keresztül jobban elő tudja hívni emlékezetéből a tananyagot, könnyebben ragadnak meg emlékezetében a helyes megoldások, és a miértek.

A szerzőről

Elter Luca

1 hozzászólás

  • […] 1. tipp – Helyezzük történetbe a tananyagot, de ne túl bonyolultat. 2. tipp – Használjunk karaktereket, akik végigkísérik a felhasználót a tanulási folyamaton. 3. tipp – Figyeljünk arra, hogy az érdeklődést is felkeltsük. 4. tipp – Hogyan viselkedjünk jó online tutorként? 5. tipp – Legyünk körültekintőek fejlesztő eszköz használatakor. 6. tipp – Figyeljünk a tananyagok logikus felépítésére, legyünk egységesek. 7. tipp – Nyugodtan használjunk videót, de fogadjunk meg pár jó tanácsot. 8. tipp – Amint élesbe áll a tananyag, ne engedjük el a tanulók kezét, segítsünk nekik. 9. tipp – Próbáljuk a tovább gombot minél változatosabban használni. 10. tipp – Segítségképpen felsoroltunk olyan hibákat, amelyeket senki sem akar tananyagban látni. 11. tipp – Váltsunk design gondolkodásmódba! 12. tipp – Tegyük interaktívvá, élvezhetővé anyagainkat. 13. tipp – Mielőtt keretrendszert választunk, gondoljunk át bizonyos dolgokat! 14. tipp – Ha megvan a rendszer, vezessük meg profi módon! […]

Szóljon hozzá