Tippek és tévhitek

E-learning tippek 3.

tuzvedelem-e-learningAz már régen nem elég, hogy egy tananyagot „elkészítünk” elektronikusan. Az általunk készített tananyagnak többnek kell lennie, mint egy prezentációnak, vagy mint egy képernyőn lapozgatható könyvnek (e-book). Fel kell kelteni és fenn kell tartani a tanuló érdeklődését, motivációs elemeket kell beilleszteni, hogy könnyebben menjen végbe a tanulás folyamata. Eheti tippünkben bemutatunk néhány módszert, amellyel élvezhetőbbé tehető egy tananyag:

1)      Kezdjünk bele! A tananyag elejére ne rakjunk feleslegesen hosszú bevezető diákat, ne taglaljuk hosszan, hogy mi a tananyag célja. Kezdjünk egy frappáns bevezetővel, különben a tanuló elunja a kattintgatást. Kezdjük figyelemfelhívó tényekkel, kérdésekkel, pl.: Mit tippelsz…?, Ismered-e a…? és hasonló figyelemfelhívó kérdéssel. Ezzel egyrészt felkeltjük az érdeklődést, másrészt felhívjuk a tanuló figyelmét azokra a tudáselemekre, amelyeket nem tud.

2)      Írjunk a tananyag köré történetet! Bizonyított tény, hogy könnyebben jegyzünk meg információkat, ha azokat valamilyen történethez, példához tudjuk kapcsolni. Korábbi bejegyzésünkben már írtunk tippeket a kerettörténethez. Ha a tananyag témája miatt nem tudunk keret történetet írni, akkor a puszta tényeket támasszuk alá példákkal!

3)      Figyelmesen válasszuk meg a design elemeket! Kapcsolódva az előző ponthoz, említjük meg a képek fontosságát, hiszen képekkel illusztrálva a tananyag könnyebben marad meg a tanulók emlékezetében, mint a száraz szöveg. A képek legyenek figyelemfelkeltőek, erőteljesek, kicsit akár provokatívak. pl.: A képernyőn megjelenik egy afro-amerikai karakter, aki annyit mond „érezted már valaha, hogy elítélnek a…” majd kis szünet és végül „… a korod miatt?”

4)      Mutassunk be sikertörténeteket! Akár egy történetet, vagy egy konkrét személyt is bemutathatunk. Írjuk le, hogy mi vezetett az adott esetben a sikerhez, hogyan érte azt el, mi volt hozzá szükséges, majd vezessük rá a tanulót, hogy ő is elérheti céljait.

Ezekkel a tippekkel elérhető, hogy a tanulóban „nyomot hagyjunk”, így a modul elvégzése után is könnyebben fel tudja idézni a tanultakat. További ötletekért nézzétek meg tananyagdemóinkat IDE kattintva!

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá