Tippek és tévhitek

E-learning tippek 4.

Az e-learning elterjedésével a tanári szerepek is megváltoztak, újak alakultak ki, ilyen az online tutor szerep is. De ki is ő valójában? Az elektronikus úton történő tanulás esetén sokszor találkozunk egy, a tanulókat támogató személlyel, akinek feltehetik kérdéseiket, aki összefogja a csoportot, koordinálja a tanulási folyamatot. Nem hagyományos értelembe vett tanárról, felügyelőről van szó, ennél sokkal többről.

Ők az online tutorok, e-tutorok, vagy e-coachok, jelenlétükkel plusz értéket adnak a tanulási folyamathoz. Feladataik közé tartozik a motiválás, az értékelés, a tanulásban való támogatás, tanácsadás, gondolatébresztés és a közösségi színterek moderálása is.

Lehet, hogy Te kedves olvasó is hasonló szerepet töltesz be, íme néhány tipp számodra!

1)      Mindig képzeld magad a tanulók helyébe, gondold végig, hogy mire lenne szükséged hasonló helyzetekben, mint amiben a hozzád forduló tanuló van!

2)      Fokozatosan Ismertesd meg a tanulókat a lehetőségeikkel! A sok fórumtéma, chat csatorna lehet, hogy összezavarja az e-learninget újonnan kipróbáló tanulókat.

3)      Frissítsd az információkat. Ha van közös blog vagy üzenőfal, rakj ki bejegyzéseket, fórumokban vess fel újabb témákat, kezdeményezz chat beszélgetést!

4)      Hozzászólásaid legyenek érthetőek, ne csak a tényeket közöld, hanem magyarázd el a miérteket és összefüggéseket is!

5)      Ne tartsd a beszélgetéseket szűk keretek közt! Hagyd, hogy a tanulók maguk irányítsák a kommunikációt.

6)      Legyél reális! Kezdetben ne várj el túl sokat a tanulóktól, elégedj meg egy-egy apróbb eredménnyel is.

7)      Ne várj el mindenkitől ugyanolyan teljesítményt egy „beszélgetés” során. Fogadd el, hogy egyesek szeretnek megfigyelőként részt venni, mások pedig jobban szeretnek szerepelni.

8)      Motiválj személyre szabott értékelésekkel! Ösztönözd a tanulókat, hogy megosszák véleményeiket, tapasztalataikat.

9)      Ügyelj rá, hogy a tanulók is pontosan el tudják mondani tapasztalataikat, térjenek ki a részletekre is.

10)   Legyél türelmes! Készülj fel, hogy a tanulók nem biztos, hogy egyből kérdésekkel bombáznak majd. Legyél te a kezdeményező, ha nem történik semmi: vess fel kérdéseket, új fórumtémákat, kérdezz rá, hogy minden rendben van-e.

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá