Tippek és tévhitek

Fogalmak az e-learning világából 1.

Korábban, a Lectora blogon egy cikkbe összegyűjtve szerepeltek azok a fogalmak, amelyekkel mindenkinek tisztában kell(ene) lenni, aki kicsit is belemerülne az e-learningbe. A szójegyzéket kicsit átalakítottuk, saját tapasztalataink alapján bővítettük. Az eredeti cikk ITT olvasható.

  1. mLearning: az e-learningen belül egy dinamikusan növekvő és fejlődő irányzat a „mobil tanulás”. Ennek lényege, hogy a keretrendszerek, tananyagok már okostelefonon, táblagépeken is elérhetővé válnak.  Ez természetesen azt a pozitív hatást eredményezi, hogy a tanulók akár buszra várva, vonaton ülve is elérik a tananyagokat, hiszen ha laptopunk nem is, de telefonunk mindig nálunk van. A legtöbb keretrendszer már rendelkezik mLearning sablonnal, a tananyagszerkesztők egy része pedig kész, előre méretezett sablonokat is tartalmaz. A témáról cikket is írtunk már.
  2. Blended Learning: sokan gondolják, hogy az e-learning bevezetése radikálisan váltja fel a hagyományos, tantermi oktatást, és a kettő együtt nem fér meg egymás mellett (tévhit). Ez nem így van. Amikor a tantermi oktatást e-learninggel egészítjük ki, vagy egy e-learning oktatás mellé biztosítunk személyes konzultációt, kevert, azaz blended learningről beszélünk.
  3. Social Learning: Fórum, chat, viták, beszélgetések, brainstorming-ok mind-mind a tanulást segítik. Elektronikus környezetbe, e-learning tananyagok köré rendezve máris „social” tevékenységgé válnak. A témával kapcsolatban korábban egy másik tévhitet is eloszlattunk.
  4. Szoftver szimuláció: Mint már többször írtuk, e-learninggel minden tanítható, így a szoftverek használata is. Szoftver szimuláció során a tanuló egy tananyagon belül járja végig a szoftver menüpontjait, kattinthat maga a kiválasztott funkciókra. Ezekhez természetesen magyarázatot is fűzhetünk, akár leírva, akár narratív módon. Néhányat megtekinthettek az ARTudásmenedzsment oldalán is.
  5. Rapid e-learning: Nyers fordításban a „rapid” gyorsat jelent. A tananyagok gyors – általában prezentáció konvertálással – történő tananyaggá tételét jelenti. Rapid eszközökről szóló cikksorozatunkat ITT olvashatjátok.

Van olyan fogalom, amit szerintetek érdemes bevenni a következő gyűjteménybe?

A szerzőről

Elter Luca

2 hozzászólás

Szóljon hozzá