Tippek és tévhitek

Snagit – Képernyőkép Print Screen nélkül

Szerintem minden tananyagfejlesztőnek volt már arra szüksége, hogy képernyőképet illesszen be egy tananyagba, ezért mindenki ismeri a PrintScreen és ALT+PrintScreen billentyűt / billentyűkombinációt. (Ha mégsem, akkor az ALT+Printscreen kombináció kizárólag az aktuális ablakot másolja a vágólapra, míg magában a PrintScreen a teljes képernyő tartalmát.)
Ez a módszer természetesen használható, de nem túl rugalmas, elegáns megoldás, képminőségi problémákhoz is vezethet.

Hogyan oldjuk meg, ha szeretnénk módosítani a képernyőkép tartalmát, vagy csak kivágni egy részét? Erre javasoljuk, hogy használjunk képernyőkép rögzítő szoftvert, például a Snagit-et.

A Snagit telepítése után a PrintScreen billentyű lenyomása újabb funkcióval lesz elérhető: lehetőségünk lesz kivágni egy „célkereszt” segítségével a képernyőnek csupán egy részletét is. A kivágott tartalom egyből megjeleníthető a Snagit programban, ahol egyből módosíthatjuk szükség szerint a képet. Látványos objektumokat (pl. szövegdoboz, feliratok, nyilak) tehetünk rá, és látványos effektekkel gazdagíthatjuk a képet. Pl. keretet állíthatunk be. Ezekkel az egyszerűen használható funkciókkal könnyedén feldobhatunk egy tananyagot.

A Snagit egy könnyen kezelhető program. Felülete a Microsoft Office-ban megszokotthoz hasonlít: menüsávot használ, illetve az ikonok is az ott megszokottak.  A Snagit segítségével akár szoftver szimulációkat is rögzíthetünk, ugyanis képes videóként rögzíteni a képernyőn történő eseményeket!

elearning_snagit

Ezt vagy egy hasonló képernyőmentő programot mindenkinek ajánlunk, aki képernyőképekkel dolgozik!

A szerzőről

Elter Luca

2 hozzászólás

Szóljon hozzá