Tippek és tévhitek

Ilias „csupaszon” és plug-inekkel felruházva

ilias-lms-logoMegérkezett az első cikk a felhívásunkra, amiben vendégszerzőket kerestünk. Duchon Zoltán a GYEMSZI munkatársa és az Ilias nyílt forráskódú LMS magyarországi szakértője az Ilias keretrendszerről írt bővebben.

Minden oktatási keretrendszernek megvan a maga „achilleus sarka”. Ez az Ilias esetében sincs másként. Viszont ennek a nemzetközi viszonylatban is elterjedt, ingyenes LMS-nek valójában pont az erőssége az, amiből a hiányossága fakad.

Ez nem más, mint maga a kompaktsága. Az Ilias egyik nagy előnye, hogy stabilan összerakott,  jól átgondolt, egységes elvek alapján összeállított keretrendszer, aminek az informatikai biztonságára nagy hangsúlyt fektettek. Hiába, a német fejlesztők precizitása és az ott megszokott kicsit poroszos pedagógiai felfogás az egész portált átitatja…

Azonban a történet másik oldala, hogy nem csak ingyenes, hanem nyílt forráskódú is. Aminek köszönhetően szabadon fejleszthető, alakítható. Az ilyen megoldások legnagyobb pozitívuma, hogy minél többen használják, annál nagyobb számban találhatunk hozzá olyan kiegészítőket, amikkel még jobban igényeinkre szabhatjuk saját oktatási portálunkat. Ez tökéletesen látszik a Moodle esetében, aminek már a neve is jelzi (bár teljesen mást jelent), hogy szinte megszámlálhatatlan plusz kiegészítő modult csatolhatunk rendszerünkhöz. Ezeket maga a felhasználói közösség fejlesztői állítják elő, ami egyfelől nagyon gyorsan, nagyon sokféle alkalmazást biztosíthat számunkra. Másfelől fennáll a lehetőség, hogy a megszerzett kiegészítő hibás, nem- vagy csak részben működik. A legtöbben épp ezt róják fel a Moodle egyik nagyobbacska hibájának, hogy a nagy választék ellenére igen sok a bug-os megoldás.

Ezzel szemben az Iliasnak nem a legerősebb oldala a plugin-ekkel való ellátottság. Bár nagy hangsúlyt fektetnek a támogatásra – mind a hibabejelentő oldalról, mind pedig az egyéni fejlesztések segítése szempontjából – azért elsősorban a központi fejlesztések a mérvadóak. Ezért amikor felkeressük az Ilias portált kevesebb plugin-nel találkozhatunk, viszont azok igen nagy százaléka ellenőrzötten jól funkcionál.

Az oldalukon barangolva egy jól karbantartott, átlátható plugin-gyűjteményre bukkanhatunk, ahol funkciók és értékelések szerint is csoportosíthatjuk a lista elemeit. Ez által jóval egyszerűbben lelhetünk rá a nekünk kívánatos „darabokra”.

Itt a mai trendeknek megfelelően sok olyan kiegészítővel találkozhatunk, ami a tudásmegosztást és a virtuális térben való közös munkát segítik. Méghozzá olyan jól működő, népszerű alkalmazásokhoz tudunk segítségükkel csatlakozni, amelyeket mindannyian már jól ismerünk. Például:

 

Ezen felül manapság már érdemes figyelmet szentelni a mobilon keresztüli tanulást segítő eszközökre is. Bár az Ilias 4.3-as verziója már alkalmazza a képernyőmérettől függő stíluslapot, amitől kis ablakméretben is egyszerűen használható, de azért nem árt egy kifejezetten telefonra optimalizált felület. Például:

 

  • ILIAS mobile – az Ilias felületét alakítja „mobilbarátabbá”
  • LiveVoting – az előbbi plugin-nel együtt alkalmazható megoldás, ami akár óratartás közben is nagy segítség lehet.

Persze a fentebb felsoroltak csak egy rövid kis válogatás, amit ajánlani tudok. De még találhatunk többfajta teszt-típust és a használatot segítő kiegészítőt is az oldalon. Párral azonban vigyázni kell, mert előfordulhat, hogy csak német nyelvűek (ez a plugin oldalán fel van tüntetve).  Ennek ellenére érdemes körülnézni, mert ugyan  „csupasz” keretrendszer önmagában is rengeteg funkcióval rendelkezik, ezekkel a kiegészítőkkel csak tovább színesíthetjük oktatási eszköztárunk palettáját.

 

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá