Tippek és tévhitek

E-learning tippek 13.

Eddig leginkább a tananyagfejlesztéssel kapcsolatos tippeket osztottuk meg. A következő két cikkben az oktatásmenedzsment rendszer kiválasztásához és bevezetéséhez adunk néhány tippet.

  • Minden keretrendszer más és más funkciókat, megjelenést kínál, ezért ugyanolyan nehéz lehet a döntés, mint tartalomfejlesztő eszközt választunk.
  • Helyezzük előtérbe a felhasználók igényeit: nem csak az IT-s szakemberek véleményét kérjük ki, hanem a későbbi felhasználóékét is. Mielőtt egy rendszer mellett elköteleződünk, kérjünk rá lehetőséget, hogy a későbbi felhasználók kipróbálhassák. Nem kell nagy mélységig tesztelni első körben, sokkal inkább a használhatósága és felépítésének logikussága kerüljön középpontba.elearning_lms
  • Legyen tisztázott oktatási stratégiánk: mind a vezetőséggel, mind az oktatással foglalkozó szakemberekkel tisztázzuk, hogy milyen szinten szeretnének áttérni az elektronikus tananyagok használatára. Ha évente 1-1 képzésről van szó, amelyet 100 főnek kell elvégeznie, egész más jellegű rendszereket kell megnéznünk, mintha évente 40-50 tananyagot szeretnénk 1000 felhasználónak.
  • Konzultáljunk az IT osztállyal: sok kérdés fog felmerülni azzal kapcsolatban, hogy milyen adatbázis, szerver, stb. áll rendelkezésre, ezért a keresés során kérjük ki az ő véleményüket is.
  • Jövőre nézve fontos szem előtt tartani a tényt, miszerint, minden más az IT világában, az oktatásmenedzsment rendszerek esetében is gyakoriak a verzióváltások, újonnan megjelenő frissítések. Tudjuk meg, hogy egy rendszer esetében milyen gyakran lehet frissítésekre számítani, milyen időközönként várható teljesen új verzió. Szintén szempont, hogy ezeket a frissítéseket milyen gyorsan tudjuk majd átvenni.
  • Kérdezzünk képzési lehetőségekről: Az oktatásmenedzsment rendszereket forgalmazó és telepítő cégek általában kínálnak képzéseket az újonnan bevezetett rendszerhez. Kérdezzünk rá, hogy ezek benne vannak-e az árban, milyen jellegűek ezek a képzések, hány órásak, esetleg naposak, milyen ismeretek szükségesek hozzá stb.
  • Folyamatos támogatás megléte: akár van tapasztalatunk oktatásmenedzsment rendszer használatában, üzemeltetésében, akár nincs, keressünk olyasvalakit, akihez bármikor fordulhatunk esetleges problémáinkkal. Lehet ez egy szakember, vagy egy támogatási szolgáltatást nyújtó cég is.

A szerzőről

Elter Luca

3 hozzászólás

Szóljon hozzá