Tippek és tévhitek

E-learning tippek 14.

Múlt héten megnéztük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor oktatásmenedzsment rendszert választunk. Ezen a héten a bevezetéshez adunk ötleteket.

  • IT bevonása az első naptól: oktatásmenedzsment rendszer telepítésekor elengedhetetlen hogy tisztában legyünk szerverünk méretével, a tűzfalak beállításaival, az asztali számítógépek konfigurációjával (böngészők, java verziók, stb.), információbiztonsági előírásokkal, és sok olyan témával, amelyhez elengedhetetlen az IT-s szakemberek véleménye és szaktudása.
  • Költségvetés körültekintő tervezése: nem elég ugyanis a rendszert bevezetni, és fenntartani, ha nem ért hozzá senki. Amennyiben cégtől vásároljuk a telepítést, kérjük, hogy a képzést is kalkulálják bele a költségekbe. Nem csak a tananyagokat készítőket szükséges oktatni, hanem a rendszerrel foglalkozó IT-s szakembereket is. Ne felejtsük el a tanulókat is informálni az újításról és akár egy rövid előadás keretén belül bemutatni nekik a rendszer tanuló oldali működését
  • Keressük fel a referenciákat: biztos találunk olyan céget, ahol már bevezették az e-learninget. Ne féljünk megkérdezni őket, kikérni véleményüket. Korábban két partnerünkkel is készítettünk interjút a bevezetés után. Ezeket ITT és ITT olvashatjátok.
  • Szerezzünk aktív támogatót: Az oktatásmenedzsment bevezetése projektmunka, ezért fontos, hogy találjunk egy olyan személyt, aki elhivatott és, aki össze tudja fogni a bevezetés alatti folyamatokat, koordinálni tudja a feladatokat.
  • Szakértő bevonása: az első időszakban mindenképpen szükség lesz egy olyan szakértőre, akihez bármikor fordulhatunk kérdéseinkkel. Keressünk fel egy megbízható tanácsadó céget, vegyük igénybe szakértői, segítségnyújtási szolgáltatásaikat. Ezzel egyrészt időt spórolhatunk meg, másrészt ötleteivel teljes mértékben ki tudjuk használni a rendszer adta lehetőségeket.
  • Nyerjük meg a trénereket: ahhoz, hogy az oktatásmenedzsment rendszerbe tananyagok kerüljenek, ahhoz a trénerek bevonása is elengedhetetlen. Kérjük ki véleményüket, hagyjuk, hogy megfogalmazzák igényeiket az első perctől. ellenvetéseiket hallgassuk meg, kérdezzük meg esetleges ellenállásuk okát. Az első perctől tájékoztassuk őket az eseményekről, és ne feledkezzünk meg az ő képzésükről sem.

A szerzőről

Elter Luca

1 hozzászólás

Szóljon hozzá