Tippek és tévhitek

Képszerkesztés online

fotor_kollazs3Már többször írtunk olyan szoftverekről, amelyek segítségünkre lehetnek, ha képet szeretnénk szerkeszteni, ilyen volt például a PowerPoint, vagy a Snagit. Ezúttal az online képszerkesztés lehetőségeit mutatjuk meg.

Az online képszerkesztők egy része regisztrációhoz kötött, néhány esetben link segítségével kell megadni a szerkeszteni kívánt fájl, más esetben pedig saját számítógépünkről tölthetjük fel azokat. Nézzünk is meg két ilyen oldalt!

 

Fotor

A Fotor segítségével nem csak képet, hanem üdvözlő kártyát, kollázst is készíthetünk. Nem szükséges regisztrálnunk, képet pedig saját számítógépünkön kívül Facebookről, Flickr-ről, Picasaról és weblapokról is választhatunk. Nézzük milyen lehetőségeink vannak:

– Egy képünket egészíthetjük ki feliratokkal, rajzokkal. A rajzok kategória szerint vannak felsorolva (pl.: buli, szerelem, stb.).

– Kollázs: nem merül ki a képek egymás mellé helyezésében. Rengeteg elrendezés közül választhatunk, és az elkészült képre ugyanúgy tudunk feliratokat, rajzokat tenni.

– Képeslap: Előre elkészített lapok közül választhatunk több témában, mint például karácsony, anyák napja, születésnap, stb.

fotor_kollazs2

Összességében nagyon könnyen használható alkalmazás, előnye egyben hátránya is, hiszen az ember elsőre elveszettnek érezheti magát a rengeteg funkció miatt. Mentségére legyen mondva, hogy kezelése könnyen elsajátítható. Ebből adódóan első néhány alkalommal talán túl sok idő is elmehet a kísérletezgetéssel, amely nem feltétlenül túl idő hatékony, ha gyorsan szeretnénk tananyagot előállítani.

Picadilo

picadiloA Picadilo hasonló módon működik, mint a Fotor (kép feltöltés, nincs regisztráció), funkciói között olyanok is szerepelnek, amely a kép szerkesztésére vonatkoznak: kivágás, átméretezés, forgatás, tükrözés. A funkciók között retusáláshoz is találhatunk eszközöket: egy rossz fényben készült portrét is feljavíthatunk. Az elkészült képet különböző keretekbe is tehetjük, hogy még látványosabbak legyenek azok.

A Picadilo hátránya, hogy csak Facebookról, vagy saját gépről választható kép, webről nem, ám a rengeteg, egyedi funkciója ellensúlyozza, így szintén egy jó kis online szerkesztőről beszélhetünk.

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá