Tippek és tévhitek

Néhány szó a betűtípusokról

Érdekes cikket találtunk az Elearning Brothers oldalán, amelyről többször is írtunk már a Lectora kapcsán. A cikkben arra kapunk választ, hogy melyik betűtípust mikor érdemes használni, illetve a választáshoz is kapunk néhány tippet.

e-learning_fonts

A cikk összesen 4 kategóriába sorolja a betűtípusokat. Két általánosabb, díszítés nélküli, egy kézírásra hasonlító és egy díszes betűcsoportot említ.

Serif Fonts – Ezek azok a betűk, amelyek nem teljesen egyszerűek, hanem a vonalak végén látható kisebb ív, lekerekítés. Ide sorolható a Times New Roman, a Bookman Old Style, Cambria stb.

Sans-Serif Fonts – Az előzőak egyszerűbb változata. Leginkább díszítés nélküli vonalvégek és egyszerűség jellemző. tipikusan ide sorolható betűtípusok az Arial, a Calibri és ezek változatai.

Script Fonts – Magyarul azok a betűtípusok, amelyek a kézírásra hasonlítanak. Ha ilyen betűtípust keresünk, akkor elsőként a Comic Sans, a Vivaldi, vagy a Papyrus Scripts.

Decorative Fonts – Ide soroljuk mindazon betűtípusokat, amelyek díszesek, motívumokat tartalmaznak, cirádásak. A teljesség igénye nélkül néhány példa: Jokerman, Chiller, Harrington, Rosewood, Ravie.

Miért is fontosak ezek a kategóriák a mi szempontunkból? Az elektronikus tananyagok esetében nagyon fontos a könnyű olvashatóság, a könnyed stílus és a vonzó megjelenés. Mindezek nagyban segíthetik a résztvevőket a tanulási folyamatban. Fontos tehát, hogy mindig a megfelelő betűtípust használjuk a megfelelő helyeken. Ez természetesen nem zárj ki egyik csoportot sem az alkalmazásból, de mégis érdemes betartani néhány tanácsot:

  • Az első két csoportban szereplő betűtípusokat a törzsszövegben használjuk a könnyebb olvashatóság miatt.
  • A harmadik csoportot bátran használjuk, amikor például egy levelet, vagy beszélgetést, idézetet helyezünk az adott slide-ra.
  • A negyedik betűtípussal érdemes vigyázni. Ezek a betűtípusok leginkább nagyobb méretben mutatnak jól, akkor látszódnak szépen. Ezeket kiemelésre, egy-egy kulcsszó szemléletessé tételében használjuk elsősorban.
  • E-learning tananyagokban ne használjunk 10-12-es méretnél kisebb betűméretet.
  • Mi magyarok nem vagyunk egyszerű helyzetben ékezetes betűinket illetően. Az interneten rengeteg betűtípus található, de még az Office termékek betűkészletének egy része sem rendelkezik Ő betűvel. Érdemes ezeket előre tesztelni.
  • Na használjunk egy tananyagon belül túl sok betűtípust. Válasszunk egy alapértelmezettet, a kiemelésekhez pedig maximum 2 típust használjunk.
  • Figyeljünk az ízléses elrendezésre, színekre és megjelenítésre.

Véleményeket kommentben várjuk, amennyiben pedig érdeklődik megoldásaink iránt, ezen a felületen teheti fel kérdéseit.

A szerzőről

Elter Luca

2 hozzászólás

Szóljon hozzá