Tippek és tévhitek

Megjelent az új Lectora verzió!

Nem telhet el év új Lectora verzió nélkül, így várható volt, hogy a Trivantis még karácsony előtt előrukkol a 12. verzióval. Az elmúlt évben nagy változásokon ment át a Lectora, menüszalagot építettek szerkesztőléc helyére, így sokkal felhasználóbarátabbá vált a program.Ezúttal a szerkesztőfelület megjelenésén nem változtattak, viszont több, praktikus, számunkra eddig hiányzó funkcióval bővült az eszköztár. A cikkben ezeket soroljuk fel.

Képek szerkesztése

Eddig a Lectorában sajnos csak “társ-képszerkesztővel” tudtunk képet szerkeszteni, amit mindenki maga adhatott meg, Inspire esetében a Snagit az alapértelmezett szerkesztő, de betallózható akár a Pixlr, akár a Gimp is. A képeket már keretbe is foglalhatjuk, ehhez is több típust kínálnak fel a fejlesztők.

01_lectora_12

Ezentúl a képeket el tudjuk forgatni, tükrözni tudjuk, illetve levágni is tudunk belőlük a “crop” funkcióval. Egy nagyon fontos lehetőséggel bővült még a szerkesztőfelület: a tananyag építőelemei kihúzhatóak az oldal mellé, ugyanúgy, mint a StoryLine vagy Captivate esetében.

03_lectora_12

Gombok, alakzatok és design

Gombok állapota szabadon megadható. Eddig csak egy aktív, lenyomott és inaktív beépített sablon volt, de most már újakat is adhatunk hozzá. Ez alatt értjük, hogy nem csak a szín, hanem a szöveg is megváltoztatható.

Gombok formája sem reked meg a négyszög, lekerekített négyszög és az ovális alakzat szinten, hanem bármilyen alakzat használható gomb gyanánt: trapéz, nyilak, felhő, stb.

Az alakzatokba szöveg illeszthető be. Eddig a szövegnek kétféleképpen tudtunk hátteret adni: A szövegnek keretet adtunk, majd ehhez színt választottunk, vagy pedig a szöveg mögé alakzatot szúrtunk be. Előbbinek a hátránya annyi volt, hogy nem volt szépen formázható, utóbbinak pedig , hogy az alakzatok nem minden esetben voltak szépen átméretezhetőek, ha a szöveget szükséges bővíteni. Most már a PowerPointhoz hasonló szöveghátteret használhatunk.

02_lectora_12

Új alakzatok kerültek az eszköztárba, amelyek a figyelemfelhívásra lehetnek alkalmasak: csillag, szövegbuborékok, felhők. Ezeknek az alakzatoknak a kitöltése sem ragadt meg az egyszínűnél, hanem átmenetes, textúrás megjelenést is választhatunk, sőt az átlátszóságot is állíthatjuk.

A design fontosságát mutatja, hogy a fejlesztők árnyékolásra és különböző effektek használatára is lehetőséget adtak. A szövegek szerkesztésére is odafigyeltek, ugyanis a korábbi korong alakú bulletpontok helyett több típusból is választhatunk.

Előnézet és publikálás

Többször fordult elő velünk is, hogy a publikálási folyamat után egy-egy szöveg, vagy beviteli mező elcsúszott, nem a megfelelő helyen jelent meg. A 12. verzióban az előnézeti kép már a publikálás utánival megegyezik, így nem lehet probléma az elcsúszásokkal.

 

A felsoroltakon kívül van még néhány apróbb fejlesztés, de elsősorban ezek azok, amelyeket a legnagyobb örömmel fogadtunk és érdemesnek tartottunk megemlíteni. A verziót még mi is csak teszteljük, kíváncsian várjuk a többi felhasználó véleményét is.

Véleményeket kommentben várjuk, amennyiben pedig érdeklődik megoldásaink iránt, ezen a felületen teheti fel kérdéseit.

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá