Tippek és tévhitek

Tippek karakterek használatához

A tananyagokban nagyon fontos szerepet kapnak a használt képek, különösképpen a karakterek, szereplők. Ezek célja nem csak a látványossá tétel, hanem a tananyag személyesebbé tétele, valós helyzetek és példák szemléltetése és persze az instrukciók mutatása is feladatuk lehet.elearning_karakter

Az Elearning Brothers egy cikkében találtunk néhány tippet, hogy ezeket a karaktereket miként lehet még élethűbbé, látványosabbá tenni, illetve kreatívabb módon felhasználni. A tippeket mi is kiegészítettük néhány ötlettel.

1. Karakterek árnyékolás: Ezzel az egyszerű módszerrel a karaktereknek mélységet, dimenzió adhatunk, legyen szó akár az oldalárnyékról, vagy pedig a karakterek alá vetődő árnyékról. Utóbbinak akkor van érdekes hatása, ha azok mögött valamilyen tér, iroda, vagy terem van.

2. Ezeknek az árnyékoknak a színét is megváltoztathatjuk, hogy még élethűbb legyen a hatás.

3. El is homályosíthatunk személyeket annak tükrében, hogy hova helyezzük a fókuszpontot. Jó példa erre, amikor valaki áll a háttérben vagy az előtérben, de a másik személyre kell a tanulónak összepontosítania.

4. Olvasszunk össze több karakterpózt, így ha nem is használunk videókat, a mozgalmasságot mégis tudjuk biztosítani. Ügyesen animálva, alig észrevehető, hogy nem videó, hanem csupán képek kerültek felhasználásra.

5. Használjunk minél több karakterpózt, ahol változatosak az arckifejezések. Visszajelzésnél jó ötlet lehet, hogy a jó és rossz válaszok esetén ennek megfelelő arckifejezéssel jelenik meg a tananyag kísérője.

6. Párbeszédeknél szintén támaszkodhatunk a különböző beállításokra és arckifejezésekre.

7. Ha karakterek használata mellett döntünk, ne dolgozzunk túl sok szereplővel. Mivel a tananyagok általában férfi és nő tanulóknak egyaránt szólnak, érdemes mindkét nemből 1-1 szereplőt választani, akik adott esetben párbeszédekben is segédkezni tudnak.

8. Nem kell feltétlenül egész karaktereket használni. Nem csak helytakarékosság miatt, hanem látvány szempontból sem probléma, ha kilógnak a slideról a karakterek. Pl.: valaki behajol a keretbe, stb.

9. Próbáljuk meg a tananyag célcsoportjának öltözködési kódexét is figyelembe venni. Egy banki szektornak szóló tananyagban ne legyenek laza öltözködésű karakterek és egy szerviz dolgozóinak se egy öltönyös szereplő mutassa be a szerelési folyamatot.

10. Karakterek letöltését javasoljuk az Elearning Brothers oldaláról, ahol most még tart az akció, de akár magunk is készíthetünk sajátot.

Véleményeket kommentben várjuk, amennyiben pedig érdeklődik megoldásaink iránt, ezen a felületen teheti fel kérdéseit.

A szerzőről

Elter Luca

Szóljon hozzá