Tippek és tévhitek

Mesterségem címere: ID

 

Az Instructional Design, illetve Instructional Designer kifejezést egyre gyakrabban hallhatjuk hazánkban is, ezért gondoltuk, hogy érdemes egy sorozat keretében nagyító alá tenni a következő hetekben.

design

Az e-learning nemzetközi irodalmában régóta használt fogalmakról van szó, ám a magyar megfelelők meghatározása nem is olyan egyszerű feladat.

Kezdjük az Instructional Design meghatározásával: az oktatás szisztematikus fejlesztése, a tanulási és oktatási elméletek figyelembe vételével, a minőségi oktatás biztosítása céljából. A folyamat középpontjában a tanulási szükségletek és célok elemzése, valamint a rendszer ezen igényekhez való igazítása áll. Ez magába foglalja az oktatási anyagok és tevékenységek fejlesztését, tesztelését, értékelését.

Ennek alapján a következőképpen határozhatjuk meg az ID munkakört: olyan képzési tervező, akinek célja a tanulási eredmény optimalizálása az eredményesség és a hatékonyság jegyében. Feladata hogy az információt olyan sajátos, korszerű módszertannal közvetítse, ami elősegíti a hatékony befogadást. Gondoljunk itt olyan média gazdag e-learning megoldásokra, illetve illusztrációkra, ábrákra, fogalomtérképekre, amik befogadói oldalról segítik egy adott tartalom elsajátítását.

Ti találkoztatok már ezekkel a kifejezésekkel?

Kommentben várjuk véleményeiteket és kérdéseiteket a témával kapcsolatban!

A szerzőről

Ujvári Bernadett

7 hozzászólás

Szóljon hozzá