Tippek és tévhitek

A sikerhez vezető út


road to success

ID cikksorozatunk utolsó részében lerántjuk a leplet a sikeresség titkáról. Hogyan lehetsz eredményes Instructional Designer? A következőkben 3 tippet adunk, melyeket érdemes szem előtt tartani.

1.Folyamatos tanulás és önképzés

A szakmában állandó kérdés és vitatéma, hogy szükséges-e Instructional Design diploma megszerzése ahhoz, hogy valaki sikeres e-learning fejlesztő legyen. A szakterület nemzetközi képviselői szerint nem feltétlenül, mely nézettel mi is egyetértünk (igaz a hazai terepen sajnos még nem is találunk ezzel a szakággal konkrétan foglalkozó képzést a felsőoktatásban). Mi ennek az oka? A területen dolgozó szakemberek számára elengedhetetlen képesség a folyamatos, önálló tanulás. Ebből kiindulva kijelenthetjük, hogy az állandó önképzés kiváltja (sőt felülmúlja) a diploma meglétének szükségszerűségét. Fontos, hogy a szakirodalom, cikkek és különböző blogok olvasásán kívül már online kurzusokat és oktató videókat is találunk az interneten, melyek nagymértékben elősegítik a naprakész ismeretek és az aktuális trendek elsajátítását.

Néhány linket összegyűjtöttünk a jelenlegi kínálatból:

https://www.coursera.org/course/virtualinstruction

https://www.udemy.com/the-abcs-of-instructional-design/

http://www.lynda.com/Instructional-Design-training-tutorials/1796-0.html

https://www.canvas.net/courses/instructional-design-mobile-learning

2.Fókuszban: a céljaid

Leírva ez könnyűnek hangzik, de a gyakorlatban nem is olyan egyszerű. A célokhoz vezető úton akadályokkal találkozol, melyek legyőzéséhez türelemre és kitartásra van szükséged, hogy elkerüld a hibákat és a kudarcot. Ezek plusz időt igényelnek, ezért fontos, hogy tudd, mit szeretnél elérni és ehhez pontosan mit is kell tenned. A tervezéshez nagy segítséget nyújtanak bizonyos programok, melyekkel megtervezni és nyomon követni is tudod a folyamatot. Ilyenek például a Microsoft Project, ami az ütemterv készítésben segíthet vagy az XMind, mellyel vizuálisan jelenítheted meg a cél eléréséhez vezető utat.

3.Kapcsolatépítés az e-learning közösségben

Mint minden más területen, az Instructional Design és az e-learning szektorban is elengedhetetlen a szakmai hálózat kiépítése. Szerencsére a technológia ezen esetben is segítségünkre van, mellyel elérhetjük és csatlakozhatunk a nemzetközi szakemberek közösségeibe egyaránt. Ez egy jelentős lépcsőfok a siker eléréséhez, hiszen ezekben a csoportokban nem csak a problémáinkra találhatunk megoldást, hanem új inspirációkat és ötleteket gyűjthetünk és nem utolsó sorban megoszthatjuk sikerélményeinket.

 

Szerintetek is ezek a sikeresség titkai? Ti milyen platformokat használtok új ismeretek szerzésére?  Véleményeiteket, ötleteiteket várjuk kommentben!

A szerzőről

Ujvári Bernadett

1 hozzászólás

Szóljon hozzá