Tippek és tévhitek

Tippek online tanuláshoz

School and study on a laptopMai cikkünkben a „hallgatóságnak” adunk tippeket arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnak hatékony időbeosztással elvégezni egy-egy online kurzust.

A felsőfokú tanulmányokat folytató vagy a munka világában már elhelyezkedett személyeknek is lehetőségük van ismereteiket bővíteni az általuk kedvelt témakörökben, erre kényelmes és praktikus megoldást kínálnak az online kurzusok. Hogyan lehetünk jó időgazdálkodók? A következőkben kiderül!

  1. Prioritás – A tanfolyam időtartama alatt helyezd a kurzust az első helyre a fontossági listádon. Igyekezz időt fordítani rá és minden feladatot elkészíteni, így lesz igazán hatékony a munkád. Ha ezt nem tudod teljesíteni, akkor inkább keress egy alkalmasabb időpontot a kurzus elvégzésére.
  2. Csapatban az erő – Az online tanulásnak nem kell „magányos élménynek” lennie. Keress a környezetedben valakit, aki szintén érdeklődik az adott témakör iránt, legyen az egy barátod vagy kollégád. Így egymást is tudjátok motiválni és szívesebben töltitek szabadidőtöket tanulással.
  3. Napi 1 óra – Szánj minden nap 1 órát az aktuális online kurzusodra. Nincs 1 órád? Akkor oszd fel az anyagot, például 2x 30 percre vagy 4x 15 percre. Hatékony, ha meghatározod a napszakot is, például reggelre vagy ebédszünetre iktatod be a tanulással töltött időt.
  4. Tervezz! – Készíts tanulási tervet minden hétre, így előre be tudod osztani az anyagot és nem halmozódik fel a hét végére. Ha többen tanultok együtt, akkor határozzatok meg személyes vagy online megbeszéléseket, ami megfelel mindenkinek.
  5. Zavaró tényezők – Mint minden más tanulási folyamatban, az online tanulásnál is nagyon fontos, hogy kizárjuk a zavaró tényezőket. Csukjuk be a szoba ajtaját vagy keressünk egy nyugodt kávézót, kapcsoljuk ki a TV-t és a mobil telefont és lehetőleg az e-mail levelezésünket is. Így a tanulással töltött időnkben csak a tananyagra tudunk koncentrálni.
  6. Célok – Ahhoz, hogy motiváljuk önmagunkat érdemes célokat kitűznünk magunk elé. Például, ha befejezzük az adott modult megnézhetjük a kedvenc sorozatunk új részét vagy találkozhatunk a barátainkkal.
  7. Saját tempó – Ha a kitűzött időpontnál előbb befejezed az adott modult ugorj a következőre. Nem kell bevárnod a többieket, hiszen az online tanulás egyik előnye, hogy saját tempóban tudsz haladni a tananyaggal.
  8. Felosztás – Ha párban vagy többen tanultok együtt, jó módszer lehet, ha például az elolvasandó részeket felosztjátok egymás között, majd megosztjátok egymással az információkat. Ezzel más készségeiteket is tudjátok fejleszteni, a szövegértés mellett.
  9. Kérj segítséget – Ha valami nem világos számodra kérdezz bátran! Akár a tanulópartnered vagy az online oktatódat, de a legtöbb online kurzushoz tartozik egy fórum felület, ahol meg tudjátok vitatni a problémákat.

 

Tudtok még más tippeket adni a hatékony online tanuláshoz? Véleményeiteket és ötleteiteket kommentben várjuk!

A szerzőről

Ujvári Bernadett

Szóljon hozzá