Tippek és tévhitek

Profi e-learning 3 lépésben

Expert400x200Hogyan válhatunk profi e-learning kurzuskészítővé? Ezúttal a Rapid e-learning Blogon találtuk meg a kérdésre a választ. Korábbi cikkeinkben már többször érintettük a témát. Például foglalkoztunk azzal hogyan is tudjuk jobbá tenni a tananyagainkat. Írtunk a betűtípusok használatáról, ami kiemelt szerepet tölt be az elektronikus tananyagokban. Adtunk tippeket e-learning design kidolgozásához. Most három lépést gyűjtöttünk össze, amely segít, abban hogyan válhatunk profi tananyagkészítővé, illetve mik azok a dolgok, amelyek segítenek ebben bennünket.

  1. Folyamatos tanulás

Számtalan lehetőségünk nyílik arra, hogy magas szintű ismeretekre tegyünk szert ebben a témában. Korábban ITT írtunk az on-line tanulás lehetőségeiről. Formális úton szerezhetünk diplomát. Sajnos hazánkban még ere nincs lehetőség, de a MOOC kurzusok kínálatában érdemes keresgélni az alábbi kulcsszavakkal: e-learning design, instructional technology, instructional design, e-learning design specialaist. Érdekesség képen ITT összegyűjtöttünk azokat a külföldi egyetemeket ahol lehetőség van képzési tervezőként diplomát szerezni. Informális úton is szert tehetünk tudásra, például a Lynda.com jól strukturált oldalán kategóriák között kereshetjük meg mit is szeretnénk megtanulni. A Youtube-on is számtalan e-learning tutorial videóhoz férhetünk hozzá. Ingyenesen elérhető on-line könyvek között is érdemes keresgélni a témában. Csupán két dolog szükséges önmagunk fejlesztéséhez, ez a kíváncsiság és a fegyelem.

 

  1. Tudás alkalmazása a gyakorlatban

Kurzusok elvégzése, és a folyamatos tanulás önmagában keveset ér, ha nem tudjuk a megszerzett tudást a gyakorlatban is alkalmazni. Egy kitűnő módja annak, hogy a tudás ne vesszen el, hogy ha megosztjuk azt munkatársainkkal. Alakíthatunk heti vagy havi rendszerességgel megbeszéléseket ahol az újszerű dolgokat, vagy újonnan tanultakat megosztjuk a többiekkel. Ennek során lehetőség nyílik arra, hogy egy témát több nézőpontból is megközelítsünk. Ha csapatban dolgozunk a tananyagok elkészítésén, egy témát több nézőpont mentén, hatékonyabban tudjuk alkalmazni ismereteinket.

 

  1. Megosztás

Bátran osszuk meg tudásunkat. Keressük meg a módját annak, hogyan tudjuk dokumentálni mindazt az ismeretet, amit az idő során elsajátítunk. Osszuk meg bártan a tapasztalatainkat másokkal. Ne féljünk megjelenni konferenciákon. Használjunk ki minden olyan alkalmat, ahol információt oszthatunk meg, hiszen ennek segítségével tudunk tenni többek közt azért is, hogy az e-learninggel és az online tanulással kapcsolatos negatív tévképzeteket ellensúlyozzuk.

 

Kommentben várjuk a véleményeket!

A szerzőről

Göncző Anna

1 hozzászólás

Szóljon hozzá