Tippek és tévhitek

Folyamatok ábrázolása

flowMa azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy hogyan lehet hatékonyan illusztrálni egyszerű és bonyolult folyamatokat egyaránt egy e-learning tananyagban.

A több lépéses folyamatok hatékony bemutatásához elengedhetetlenek a részletes kifejtés és nem utolsó sorban érdemes lépésről lépésre haladva megközelíteni az egyes részeket.  A továbbiakban néhány stratégiát mutatunk be, melyekkel eredményesen szemléltethetünk.

  1. Folyamatábra

Több lépcsős folyamatok esetében a legjobb választás vizuálisan megjeleníteni a lépéseket, így elkülönítve és tisztázva azokat. Folyamatábrát készíthetünk Word-ben vagy akár PPT-ben is, de különböző infografikákat is készíthetünk ingyenes programokkal.

  1. Illusztráció

Ha a folyamatot nem tudjuk fotókkal/képekkel vagy szöveggel jól megjeleníteni, akkor érdemes illusztrációt készíteni hozzá, mellyel a különböző kapcsolatok és térbeli összefüggések is érthetőbben magyarázhatóak. Az érthetőség érdekében számokkal és nyilakkal is jelezzük az ábrákon az egyes lépéseket.

  1. Lépések megjelenítése táblázatban vagy grafikusan

A teljes feladatot osszuk fel részfeladatokra, majd a hozzájuk tartozó információkat mutassuk be vizuálisan egymás után felosztva. Például minden lépéshez rendelünk egy számot és a tanuló ezekre kattintva olvashatja el az adott folyamatrészt.

  1. Hot Spot

Ez a módszer jól használható, ha egy kép részeinek segítségével el tudjuk magyarázni az egész folyamatot. Ebben az esetben a kép megadott részeire kattintva a tanuló rövid információkhoz juthat, melyek segítik a megértést.

  1. Videók

A videók hatékony eszközök bemutatására vagy, ha valamit részletesen szeretnénk elmagyarázni. A vizuális módszerekkel könnyebben tanulóknak nagy segítséget jelenthetnek bonyolultabb eljárások megértéséhez és megjegyzéséhez. Fontos, hogy a videók minőségére nagy hangsúlyt fektessünk: megfelelő szakemberek, szereplők és helyszín keresése elengedhetetlen.

Ti melyik megjelenítési módszert preferáljátok? Véleményeiteket kommentben várjuk!

A szerzőről

Ujvári Bernadett

Szóljon hozzá