Eszközök Tippek és tévhitek

Keretrendszer választás

4-key-emerging-trends-in-lmsCikkünkben azokra a kérdésekre hívjuk fel a figyelmet, melyeket mindenképpen érdemes végiggondolni mielőtt letesszük a voksunkat egy keretrendszer mellett.

Ha a szervezet úgy dönt, hogy képzési kínálatát szeretné bővíteni e-learninggel is akkor ez a folyamat magával hozza az LMS (Learning Management System), vagyis a keretrendszer kérdéskörét is. Milyen szempontok mentén haladva válasszuk ki a legmegfelelőbbet cégünk számára a piaci kínálatból?

Szervezet igényeinek maximális kielégítése – Első lépésben érdemes tisztázni a keretrendszerrel szemben elvárt szervezeti igényeket, vagyis hogy konkrétan mire is szeretnénk használni. Csak képzésre? Esetleg új belépők orientálására, biztonsági képzésekre, belső politika menedzselésére? Illetve lényegi kérdés, hogy hány felhasználója lenne a rendszernek, hiszen a költségeket ez is módosíthatja.

Tartalom – A tananyagok fájl formátuma is meghatározó: Flash vagy PDF? Vagy SCORM szabványos anyagokat szeretnénk feltölteni? Esetleg tableteken és okostelefonokon is elérhetővé szeretnénk tenni? Ebben az esetben HTML5 formátumra van szükségünk.

Kompatibilitás – Bizonyos tananyagszerkesztő szoftverek (pl. Captivate, Lectora, Storyline) jól tudnak együtt működni egyes keretrendszerekkel. Ha a cég már rendelkezik egy konkrét eszközzel, akkor azt érdemes figyelembe venni a választáskor.

Felhasználói tapasztalat – A majdani felhasználók miatt nagyon fontos a rendszer felhasználóbarát felülete, hogy könnyedén eligazodjanak már az első belépéskor.

Praktikusság – Az alacsonyabb költségű nyílt forráskódú LMS könnyen testre szabható, de lehet, hogy bonyolultabb használni, mint a zárt forráskódúakat, melyekhez külön kisegítő szolgáltatásokat is kérhetünk az értékesítőtől és „kulcsrakészen” kapjuk meg a rendszert.

 

Ti melyik keretrendszert preferáljátok? Véleményeiteket kommentben várjuk!

A szerzőről

Ujvári Bernadett

Szóljon hozzá