Módszertan Tippek és tévhitek

Az aktív figyelem

aktivfigyelem

Korábban már foglalkoztunk a tanulók figyelmének felkeltésével. Mostani cikksorozatunkban arról írunk, mi is az az aktív figyelem és milyen szerepet tölt be egy e-learning kurzusban.Az aktív figyelemnek jelentős szerepe van az emberei kapcsolatainkban és a szakmai életünkben egyaránt. Azok, akik aktívan figyelnek, sokkal hatékonyabban fogadják be az információkat és könnyebben dolgozzák fel azokat. Továbbá képesek a gyakorlatban is felhasználni azokat az információkat, melyeket elsajátítottak. Az aktív hallgatás készségét gyakorlással és folyamatos fejlesztéssel lehet elérni.

Az aktív hallgatás készségének meglétét, abban találhatjuk, ha valaki jól kommunikál és képes mélyebb kapcsolatokat kialakítani másokkal.

Ebben a cikksorozatban azzal foglalkozunk, hogyan tudjuk az aktív figyelem készségét egy e-learning kurzus segítségével átadni a tanulóknak. Ez által segíthetünk a tanulóknak abban, hogy szellemileg és érzelmileg is minőségi időt töltsenek el egy-egy tananyag elvégzése során. Az aktív figyelem egy olyan kognitív folyamat, mely során az agyunk különféle feladatokat old meg. Ennek során érzékeljük a gesztusokat, színeket, árnyalatokat és a hangokat, majd csak ez után kezdődik meg az információk értelmezése, befogadása.

Első lépésben az aktív figyelemről:

Az aktív figyelem során az agy kizárólag a befogadott információk tartalmára és feldolgozására összpontosít. Ebben a folyamatban ölt testet a tanulási tapasztalat megszerzése, hiszen az aktív hallgatás az információ befogadásán túl, annak megértéséről és elsajátításáról szól. Amikor a tanulók aktívan figyelnek egy e-learning kurzus elvégzésekor, hatékonyabban dolgozzák fel az adott témát, és nem passzív megfigyelőként vesznek részt a tanulási folyamatban. Ebben a folyamatban úgy férhetnek hozzá a tudáshoz, hogy az újonnan elsajátított információk ráépülnek előzetes tapasztalataikra, ennek köszönhetően új összefüggéseket tudnak létrehozni és alkalmazni mindezt a gyakorlatban.

Következő cikkünkben néhány tippet mutatunk be, melynek segítségével fejleszthetjük a tanulók aktív figyelmének készségét.

Kommentben várjuk véleményeteket!

A szerzőről

Göncző Anna

3 hozzászólás

Szóljon hozzá