Tippek és tévhitek Trendek

Betűtípus kapszulák

fontface_400x200

Mai cikkünkben azt mutatjuk be, hogy a divatvilág egyik új trendjét hogyan hasznosíthatjuk e-learning tananyag készítése során.

Minden nő szembesült már azzal a kétségbeejtő helyzettel, hogy nincs semmilyen ruhájuk, amit felvehetnének, és ez a semmi nem fér el a szekrényben. Reggelente órákig válogatnak, mert hiába vannak az óriási ruhahalmok, ha valahogy egyik sem az igazi. Sokan engednek a pillanatnyi impulzusoknak és megvesznek olyan ruhákat is, amiket később szinte soha nem hordanak, így a ruhák csak gyűlnek, de a hely és az idő egyre csak fogy. Pár éve az interneten elindult a kapszula gardrób mozgalom, melynek elmélete a következő: minden évszakra össze kell állítani egy 30-50 darabos ruhatárat, melyben benne vannak a cipők és a kiegészítők is. Fontos, hogy az egyes elemek könnyen kombinálhatóak legyenek, színben és stílusban passzoljanak egymáshoz. A kapszulákat nem csak az évszak, hanem a funkció szerint is összeállíthatjuk, pl. lehet egy utazásra való és egy munkahelyi kapszulánk. A módszer segítségével könnyen kidolgozhatjuk saját stílusunkat és több időnk lesz a fontos dolgokra összpontosítani.

A kapszula szemléletet könnyen hasznosíthatjuk e-learning tananyag készítése során is. Ha egy tananyagnál mondjuk csak háromféle betűtípust és négyféle színt használunk, akkor egy letisztultabb, egyszerűbb designt kapunk, és jobban lehet fókuszálni a dinamikusabb részekre, például a kvízekre.

 

Nézzünk néhány ötletet, hogyan állíthatjuk össze a saját betűtípus kapszulánkat:

 

  1. Használjunk azonos szupercsaládba tartozó betűtípusokat. Egy szupercsalád (vagy betűrendszer) olyan betűtípusok gyűjteménye, melyek szélességükben és vastagságukban különböznek.

 

  1. Játsszunk a hasonlósággal és a kontraszttal. Két egymáshoz hasonló betűtípus egységes kinézetet fog eredményezni, ám legyünk óvatosak: ha alig észrevehető a különbség, akkor olyan benyomást fog kelteni, mintha csak egyfélét használnánk. Gyökeresen különböző betűtípusokkal kiegyensúlyozottságot és hierarchikus kinézetet kölcsönözhetünk az oldalnak. A szövegnek könnyen kontrasztot adhatunk egy serif és egy sans serif betűtípus használatával.

 

  1. A Pinteresten rengeteg betűtípus kombináció és design ötlet közül válogathatunk, ha inspirációra van szükségünk bátran böngésszük az oldalt. Azonban ne felejtsük el, hogy a betűtípusok egy része nem ingyenes, és a tanulók eszközén is ugyanúgy kell megjelenniük, mint azon, amelyen a tananyagot elkészítettük. ITT egy részletes leírást olvashatunk arról, hogyan használhatunk egyéni betűtípusokat Lectorában.

 

Ez a cikk kiválóan bizonyítja azt, hogy az élet rengeteg területéről meríthetünk inspirációt e-learning anyagaink designjának megalkotásához.

Továbbá rávilágít arra, hogy milyen sokrétű szakma a tananyagfejlesztés, hiszen az élet bármely területén szerzett tapasztalatunk visszatükröződhet tananyagainkban.

 

Ti szoktatok a divatvilágból ihletet meríteni?

Kommentben várjuk a véleményeteket!

A szerzőről

Baráth Anna

1 hozzászólás

Szóljon hozzá