Tippek és tévhitek

Sokarcú tipográfia

typography-b2w

Napjainkban a tipográfia szinte már az öltözködési trendekhez hasonló. Vannak betűtípusok, amik időtlenek, viszont az újdonságok is szembetűnőek és megkapóak tudnak lenni. Hasonló témában megtekintheted korábbi cikkünket itt.

A kézírás személyes varázsa

Sok designer a kézírás mellett dönt, ha a munkájában két jól elkülöníthető részt szeretne bevezetni. Ezek a betűtípusok egyediek, személyesek tudnak lenni, kellemes hangulatot keltenek.  Vezetik az olvasó szemét miközben a tartalomhoz kötik. Ugyanakkor ezek a fontok nem a legmegfelelőbbek mondjuk egy üzleti vagy egy hivatalos prezentációba. Ideálisak viszont non-profit szervezeteknek, kisebb üzletek, vagy akár indie-filmek számára.

Fedezd fel a negatív tereket a betűk között, hogy levegőt kapjon a szöveg

A designer iskolák a tanulóikba nevelik, a fehér (negatív) terek fontossággát, végül ezt mégis oly sokan figyelmen kívül hagyják. Szerencsére manapság újra egyre többen alkalmazzák a szellősebb tipográfiákat. A negatív terek megjelenése viszont nem csak azt jelentik, hogy visszatértek az alapokhoz. A diesignerek ezzel ismét dinamikus és egyben minimalista látványt hoznak létre. Ez a könnyen olvasható forma akkor sem fog fejfájást okozni, ha már órák óta böngészel a telefonodon vagy laptopodon.

 

A retro stílus nagyszerűsége

Olvasnivalóink talán egyre digitalizáltabbak, de a könyvek még mellettük sem fogják elveszíteni régies varázsukat, amivel újra és újra teret tudnak nyerni a tipográfia világában. Ebben a formában érvényesül legjobban a serif font és a monokróm színek. Visszaadják azt a hangulatot, ami miatt inkább egy olcsó kiadású könyvet lapolgatsz, mint hogy a képernyőd nézd. Úgy tűnik, manapság különösen jól illeszkedik ez a városi”hipszter” világába.  Ugyanolyan érzés, mint ha régi ruhákba öltöznél és vintage filtert adnál a képeidhez.

 

Kombináld a művészi betűtípust nagy képekkel

Napjainkban egyre több designer választ szemet gyönyörködtető betűtípust nagyméretű képeken. Talán ebben a fajta modern design-ban ideje újragondolnunk azt a mondást, miszerint egy kép többet mond ezer szónál! (A megfelelő kép!) Ezzel adhatsz maradandó és megfelelő UX-et. Erről egy korábbi cikkünkben itt írtunk.

 

Használj  különböző típusokat egy helyen

Elmúltak már azok az idők, amikor egy dokumentum csak egy betűtípust tartalmazott. Élvezd, hogy megtöröd a monotonitást és használj kettő, három vagy több betűtípust egyszerre. Játszhatsz a betűk magasságával, vastagságával, elnyújtásával is. Ez nem azt jelenti, hogy mindent ömlessz össze. Oda kell figyelni, hogy a betűtípusok harmonizáljanak egymással vagy kiegészítsék egymást. Máskülönben összecsapottnak és céltalannak tűnhet a koncepció.

 

Végezetül pedig itt egy érdekes link, amin megnézheted milyen messzire nyúlnak vissza a tipográfia gyökerei: http://digitalcollections.tcd.ie/home/index.php?DRIS_ID=MS58_003v

Ne feledd, ezek az ötletek csak kiegészítik, támogathatják az e-learningedet vagy applikációdat. Ügyelj rá, hogy összhangban legyen a tartalommal és ne menjen a rovására.

Te milyen design trendeket figyeltetek meg a betűtípusok között napjainkban? Válaszaitokat várjuk kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá